AMSTERDAM - Strijken is een van de minst gewaardeerde klussen in het huishouden, slechts één op de tien is er dol op. Toch strijkt maar liefst 88 procent van de Nederlanders het wasgoed.

Dat blijkt uit onderzoek van Philips onder 250 Nederlandse mannen en evenveel Nederlandse vrouwen.

Het grootste deel van de Nederlanders - 90 procent - heeft een hekel aan strijken en de helft stelt de klus dan ook niet zelden uit. De andere helft tijgert zich meteen door de schone was, een derde - voornamelijk mannen - strijkt echter pas als het kledingstuk nodig is.

Blouses of overhemden zijn favoriete strijkobjecten voor zowel mannen als vrouwen. Vrouwen vinden dat de stof prettig strijkt en mannen vinden het fijn dat de stof zo glad wordt.

Ondergoed

Toch wordt de rest van de was ook goed onder handen genomen, zo strijkt een derde het beddengoed, handdoeken en/of zakdoeken en een op de tien Nederlanders gebruikt zelfs een strijkijzer om ondergoed netjes in de kast op te kunnen vouwen.

Uiteindelijk geeft de gestreken was maar liefst 76 procent van de ondervraagden een goed gevoel, zo meldt Textilia.

Seks

Omdat de klus door de meeste Nederlanders als saai wordt bestempeld, is het niet verwonderlijk dat de gedachten vaak afdwalen. Vrouwen denken dan vaak aan het maken van een boodschappenlijstje (42 procent) of aan de kinderen (33 procent).

Een derde van de mannen daarentegen denkt tijdens het strijken vooral aan hun partner en bijna een kwart dwaalt af naar seks. Bij vrouwen is dit 11 procent.