De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor de ladylike cape die, naast de winterjas, een absolute must-have is voor dit najaar.

Zo eenvoudig als de cape in elkaar steekt met slechts een paar uitsnedes aan de zijkant voor de armen, zo ultra stylish is dit item voor komend najaar. Zwart en donkere tinten zijn geliefd, maar de cape wordt zowel klassiek als in (imitatie)bont getoond bij Lanvin en wordt zelfs ter inspiratie gebruikt als avondjurk bij Alexander Wang.

Tijdens de Franse Renaissance werd de iets frivole en vaak korte cape populair en werden ze vooral rond de schouders iets meer getailleerd. In de 20e eeuw ontstond een cross-over tussen cape en jas, terwijl dit kledingstuk in de jaren ‘50 opbloeide in vooral tweed en mohair stoffen. Najaar 2009 was een modeseizoen waarin onder andere Italiaanse labels als Fendi en Marni kozen voor een cape design met scherpe schouders, applicaties en uitgevoerd in bijna ‘color block’ paars met glinsterende steentjes.

Alexander Wang koos ook voor een nieuwe variant van het capeje waardoor onder andere een champagnekleurige, mantel-achtige jurk ontstond uit zijde en wol. Ook donkergrijze breisels (nog een trend voor het najaar) vormde hij om tot een cape-achtig silhouet met uitsnedes voor de arm onder een mouw.

Lanvin

Luxe en traditie zijn uitganspunten voor Alber Elbaz’s collectie in het najaar van 2011. Op klassieke wijze kwam het cape silhouet vaker terug tijdens Lanvin's modeshow, die ook een sprookjesachtige twist kreeg met brede flaphoed en puntige, glanzend zwarte brogues.

Lanvin’s capes werden bovendien gecombineerd met jurkjes uit dezelfde wollen stof en afgezet met een goudkleurige pin of opvallende steen als sluiting. Iets duister en sober was de collectie van Elbaz voor dit seizoen die afwisselde met gedrapeerde stoffen en mooie details.

Rick Owens

Rick Owens gaat op elegant dit najaar en daar hoort ook een cape bij die zelfs al werd getoond als opener van de show. Deze opener bestond uit een grafisch zwart-witte en iets opgebolde cape op een bijna rechthoekige blouse en gecombineerd met maxi-rok en handschoenen tot de elleboog.

Ook een glanzende cape uit zwart bont, gecombineerd met een groot breisel die tevens half over het blonde haar was gedrapeerd, oogde absoluut chique, maar ook volgens Rick Owens stijl met vrij zware, gekreukelde laarzen. De capes bleken in Rick Owen’s collectie nog het meeste volume te brengen, want de ontwerper kiest in 2011 voor een overwegend smal silhouet waardoor de precisie van zijn werk nog beter naar voren komt.

Style tips

Ga bij een cape eens voor een paar lange, leren handschoenen in dezelfde tint of juist een contrasterende kleur. ‘Boy-meets-girl’ blijft bovendien een geliefde look voor dit najaar en daarom combineert de cape ook goed met een brogue, (platte mannenschoen) zoals bij Lanvin.

Aangezien de vorm iets speels en wijd is, komt een cape het beste uit met een skinny jeans of klein, wollen jurkje eronder met gebreide panty’s en een elegant, plat of hoog laarsje. Capes kennen verder allerlei varianten waarbij een cape met geaccentueerde taille, door een smal lint of klein riempje, het beste past bij voluptueuze vrouwen.

Trend Report: Classy Cape