AMSTERDAM - Vrouwen die een botoxbehandeling hebben ondergaan worden door anderen als ijdel en koel bestempeld. Dit in tegenstelling tot vrouwen die vertrouwen op huidcrèmes om hun rimpels te verminderen.

Zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Toronto. In het onderzoek werd gevraagd hoe de deelnemers tegen vrouwen die diverse technieken gebruiken om veroudering tegengaan (zoals het vermijden van de zon, het gebruik van huidcrèmes, botox en facelifts) aan kijken.

Uit de resultaten bleek dat de deelnemers vrouwen positiever beoordelen als zij het natuurlijke verouderingsproces zo min mogelijk proberen tegen te gaan. Tenminste, wanneer de deelnemers was verteld dat de vrouw in kwestie botox en andere methodes gebruikte.

Karakter

Alle deelnemers lazen beschrijvingen van vrouwen en de technieken die zij gebruiken om het verouderingsproces tegen te gaan. Aan de hand daarvan beoordeelden ze het karakter van de vrouwen.

De oudere deelnemers hadden over het algemeen een positievere kijk op vrouwen die een anti-verouderingstechniek gebruikten dan de jongere deelnemers, maar allen hadden zij meer sympathie voor de vrouwen die geen botox gebruiken, omdat zij minder ijdel zouden zijn, zo meldt Daily News.

Emoties lezen

Uit een eerder onderzoek blijkt dat lamleggers als botox niet alleen de expressie van emoties aantasten, maar ook de feitelijke waarneming ervan. Een ander onderzoek duidt aan dat de rimpelwegwerker ervoor kan zorgen dat andermans gevoelens ook minder goed begrepen worden.

“Mensen die botox gebruiken zijn minder goed in staat om de emoties van anderen te lezen”, aldus David Neal, professor psychologie. Volgens hem proberen mensen andermans emoties gedeeltelijk te begrijpen door hun gezichtsuitdrukkingen na te bootsen. “Als de spiersignalen van het gezicht naar het brein door de botox minder sterk zijn, zijn mensen minder goed in staat om emoties te lezen.”