BAARN - Mannen met een voorliefde voor 'one-night-stands' en een seksistische houding naar vrouwen gebruiken agressievere versiermethodes, zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Kansas.

Deze one-night-stand fans vertonen competitief gedrag naar andere mannen, plagen de vrouwen en isoleren haar van haar vrienden.

Zij krijgen vooral respons van vrouwen die 'seks zonder voorwaarden' willen en bovendien negatieve gevoelens over hun eigen sekse hebben.

Onderzoekers Jeffrey Hall and Melanie Canterberry wilden begrijpen wat deze mannen drijft, die veelal geïnspireerd blijken door de bestseller  'The Game'  van Neil Strauss en het Amerikaanse tv-programma 'The Pickup Artist'.

Ze bestudeerden bovendien de vrouwen die dat gedrag aantrekkelijk vinden.

Zonder voorwaarden

Ze deden twee onderzoeken. De eerste pilotstudie onder 363 studenten aan een grote universiteit in de Verenigde Staten en de tweede onder 850 vrijwilligers via internet.

De wetenschappers vroegen zowel mannen als vrouwen naar hun (seksuele) houding naar vrouwen en hoe het zat met hun interesse in 'seks zonder voorwaarden'. Daarnaast vroegen ze naar de versiermethodes en hoe vrouwen hierop reageerden.

De onderzoeksresultaten wezen uit dat mannen die uit zijn op een one-night-stand agressievere versiermethodes gebruiken en dat de vrouwen die hier positief op reageren toch al geen langdurige relatie in gedachten hebben.

'Op plaats zetten'

Mannen met een seksistische houding naar vrouwen gebruiken de meest agressieve versiermethodes, zo zeggen de onderzoekers. Zij doen dit om vrouwen 'op hun plaats te zetten' en vinden een onderdanige en inschikkelijke houding van vrouwen erotiserend.

Vrouwen die negatief zijn over hun eigen sekse, hun vrouw-zijn, bleken ontvankelijker voor deze versierpogingen. Dit suggereert dat ze dominante mannen aantrekkelijker vinden omdat dit het beeld staaft dat vrouwen 'minder' zijn.

Hall en Canterberry concluderen: "Ons onderzoek wijst uit dat gelijkgestemden elkaar vinden in de jacht naar een one-night-stand. Mannen die seksistisch zijn en vrouwen die vinden dat ze weinig waard zijn."