AMSTERDAM - Ongeveer de helft van de Nederlandse jongeren heeft wel eens onveilige seks gehad. Toch geeft maar liefst 90 procent aan genoeg te weten over voorbehoedsmiddelen.

Dit blijkt uit de resultaten van het Date en Seks onderzoek onder 5.000 mannen en vrouwen in samenwerking met de Stichting Anticonceptie Nederland.

Maar liefst 60 procent van de mannen en 40 procent van de vrouwen tussen de 12 en 25 jaar heeft wel eens seks gehad zonder voorbehoedsmiddelen. Vaak komt het er niet van om voorbehoedsmiddelen te gebruiken of hebben jongeren ze niet bij zich (13 procent).

Onder invloed

Daarnaast spelen ook drugs en alcohol een rol, 13 procent van de ondervraagde mannen zegt dat ze vergeten een condoom te gebruiken wanneer ze onder invloed zijn.

Hoewel negen op de tien jongeren aangeeft goed op de hoogte te zijn van anticonceptiemethoden, denkt 17 procent van de jongens dat 'voor het zingen de kerk uitgaan' effectief is. 93 procent van de meiden weet dat dat een fabel is.

Anticonceptie niet 'cool'

Toch doen Nederlandse jongeren het vergeleken met 25 andere landen wereldwijd lang niet slecht. In Thailand zegt meer dan een derde van de jongeren die wel eens onveilig seks heeft gehad, dat het niet 'cool' is om anticonceptie te gebruiken.

In het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen gebruikte een op de vijf jongeren geen voorbehoedsmiddel omdat ze 'alcohol op hadden en het waren vergeten'. In Latijns-Amerika blijkt het gewoonweg 'moeilijk' anticonceptie te bespreken met een nieuwe partner.

In Peru denkt 20 procent van de jongeren dat seks tijdens de menstruatie een effectieve anticonceptiemethode is en in Turkije denkt een derde dat een douche of bad na seks effectief is om een zwangerschap te voorkomen.