AMSTERDAM - Wat voor tassen werden er getoond op de catwalk in Parijs, New York, Londen en Milaan? In ieder geval zijn ze (bijna) allemaal klein van formaat. Styletoday geeft trendinspiratie voor komend najaar.

Trend 1: Colour blocking

De over het algemeen donkergekleurde najaarscollectie wordt opgevrolijkt met gekleurde tassen. Ze komen in verschillende kleuren voorbij op de catwalk. Vooral Jil Sander en DKNY hebben een handje van de colour blocking trend. Tassen in één felle kleur waren eveneens veel te zien, zoals bij Prada, Blumarine en Roger Vivier.

Trend 2: Slangenprint

Het dierenrijk inspireert de topontwerpers nog steeds. Wel heeft de slangenprint de hoofdrol van het luipaard overgenomen. Daarom zijn er nu vooral tassen met slangenprint, zoals overduidelijk bij Prada en Chloé.

Trend 3: Bont

Het aaibaargehalte is net als vorig najaar hoog. Zowel tassen van nep als echt bont kwamen op de catwalk voorbij. De kleuren variëren van bruin en zwart tot donkerblauw. Ook kwam er veel bont of schaapswol gecombineerd met leer voorbij.

Trend 4: Ketting hengsels

Een ketting als hengsel doet het goed op de catwalk. Veelal gecombineerd met een andere trend: de clutch of vierkante tasjes.

Trend 5: Clutch

Klein, kleiner, kleinst. Mini-tassen zijn in. Op de catwalk was vooral de clutch veelvuldig te zien. In alle kleuren van de regenboog, leer of met een print. Behalve als klassiek en vrouwelijk avondtasje, kan deze nu ook prima voor overdag aan de hand. Zoals bij Prada, die er een handschoen in bijpassende kleur bij draagt.

Trend 6: Enveloptas

Abstracte lijnen zijn de norm. Daarom veel vierkante tassen op de catwalk, zonder poespas. Gewoon rechttoe rechtaan. Zo ook de enveloptas in A4 formaat. Helemaal stijlvol verantwoord en trendy komend najaar.

Trend 7: Knipbeurs

Ontwerpers als Miu Miu, Dolce & Gabbana en Marc Jacobs lieten zich inspireren door de knipbeurs. Vooral de vorm van het ouderwetse beursje als de sluiting zien we veel terugkomen. 

Trend 8: Klassieke stijl

Vrouwelijk en stijlvol, dat is de klassieke tas in twee woorden omschreven. Ideaal voor naar het werk of bij een casual outfit. Af en toe ook geïnspireerd op de dokterstas.