AMSTERDAM - Mannen kroppen hun gevoelens op terwijl vrouwen eindeloos praten over hun problemen. Onderzoek wijst uit waarom dit zo is.

De tegenzin van mannen om hun problemen te bespreken kan heel vervelend zijn voor hun praatgrage vrouwen en vriendinnen. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mannen zich niet geremd voelen om hun gevoelens te tonen, maar dat ze het nut niet inzien van hun hart luchten, zo meldt Daily Mail.

Volgens de onderzoekers geloven meisjes op jonge leeftijd al dat ze zich beter zullen voelen als ze eindeloos over hun problemen praten, terwijl jongens dat juist tijdsverspilling vinden.

Dr. Amanda Rose van de universiteit van Missouri voerde vier onderzoeken uit met bijna 2.000 kinderen en tieners. “Populaire psychologen beweerden jarenlang dat jongens en mannen wel over hun problemen willen praten, maar dat ze worden belemmerd door angst voor verlegenheid of een zwaktebeeld”, zegt ze.

Het nut van praten

“Toen we jonge mensen echter vroegen hoe ze zich zouden voelen als ze over hun problemen zouden praten, bleek dat jongens niet meer angst hebben om hun problemen te bespreken dan meisjes. De antwoorden van de jongens suggereerden juist dat ze over problemen praten geen nuttige activiteit vinden”, vervolgt Rose.

Mannen zoeken afleiding

“Vrouwen pushen hun partner om te praten over hun zorgen en problemen, omdat zij denken dat praten ervoor zorgt dat mensen zich beter voelen. Maar het kan zijn dat hun partners gewoon niet geïnteresseerd zijn en verwachten dat andere omgangsmechanismen ervoor zullen zorgen dat ze zich beter voelen.”

“Mannen denken waarschijnlijk dat praten over hun problemen er juist voor zorgt dat hun problemen groter lijken en dat meedoen aan verschillende activiteiten voor afleiding zorgt”, aldus Amanda Rose.