AMSTERDAM - Singles schijnen een kortere levensverwachting te hebben dan mensen die getrouwd zijn, zo beweert een nieuwe studie.

Volgens een studie aan de Universiteit van Louisville, gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Epidemiology, leven single mannen gemiddeld een decennium korter dan getrouwde mannen.

Het onderzoek is een analyse op 90 eerder uitgevoerde studies waarin in totaal 500 miljoen mensen deelnamen, en vergelijkt de kans op de dood tussen singles en getrouwden. Degenen die gescheiden zijn of een partner hebben verloren, werden buiten beschouwing gelaten.

De onderzoekers vonden dat de kans om dood te gaan onder singles 32 procent hoger lag dan bij getrouwde mannen. Single vrouwen hebben vergeleken met getrouwde vrouwen 23 procent meer kans om dood te gaan.

Volgens David Roelfs, één van de onderzoekers, kunnen single mannen 8 tot 17 jaar eerder dood gaan dan hun getrouwde vrienden, terwijl alleenstaande vrouwen 7 tot 15 jaar eerder dood zouden kunnen gaan, zo meldt MSNBC.

Redenen

De onderzoekers speculeren dat hun bevindingen te maken zouden kunnen hebben met het feit dat singles gemiddeld minder inkomsten hebben en geen ondersteuning van een partner krijgen op het gebied van gezondheid.

Psycholoog Bella DePaulo vertrouwt het onderzoek niet en vertelt: "Je kunt op basis van dit onderzoek niet zeggen dat singles langer zouden leven als ze getrouwd waren. Degenen die gescheiden zijn of een partner hebben verloren zijn ook ooit getrouwd, maar die worden niet meegeteld.