AMSTERDAM - Mannen komen vaker klaar wanneer er geslachtsgemeenschap plaatsvindt, vrouwen hebben meer variatie nodig en 40-plussers gebruiken minder vaak een condoom. 

Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek naar seksueel gedrag. De universiteit van Indiana bestudeerde met het Nationale Onderzoek naar Seksuele Gezondheid en Gedrag het seksuele gedrag van Amerikanen.

Het is tot nu toe een van de meest uitgebreide studies over seksuele ervaringen en het condoomgebruik, waarvoor bijna 6.000 mensen tussen de 14 en 94 jaar werden ondervraagd, zo meldt Times of India.

Er werd gekeken naar meer dan 40 combinaties van seksuele handelingen die worden verricht, het condoomgebruik van jongeren en volwassenen en het percentage homoseksuelen.

Condooms

'Slechts' een op de vier Amerikanen gebruikt een condoom tijdens geslachtsgemeenschap, waarvan een op de drie vrijgezel is. Ook kwam uit het onderzoek naar voren dat volwassenen met een condoom net zo veel plezier hebben, even opgewonden raken en gemakkelijk klaarkomen tijdens geslachtsgemeenschap als zonder. Veel volwassenen blijven bovendien een actief seksleven hebben naarmate zij ouder worden.

Hoewel 40-plussers het minst vaak een condoom gebruiken, maakt deze groep zich over een eventuele ongewenste zwangerschap niet druk. Er wordt gesuggereerd dat zij daarentegen meer voorlichting zouden moeten krijgen over soa’s en het voorkomen ervan.