AMSTERDAM – Klaas Dijkhoff (VVD) is de meest sexy politicus van het Binnenhof. Dat vinden de lezeressen van Cosmopolitan.

De lezeressen konden via de site van het tijdschrift stemmen op de meest sterke, slimme en sexy politici. De complete lijst staat in het aankomende nummer.

Naast Klaas Dijkhoff, die op nummer één eindigde, staan ook Bart de Liefde (VVD), Jesse Klaver (Groen Links) en Tofik Dibi (Groen Links) in de top 4. De mannen zijn blij verrast en gevleid dat Cosmo lezeressen hen verkozen hebben.

"Dit is een lijstje waar ik graag op wil staan. Binnen de VVD worden Klaas en ik nu de 'Cosmo-boys genoemd'", aldus Bart de Liefde.

Tweets

De top-vier behoort tot de jongste generatie politici en dat is merkbaar; zo vertelt Klaas Dijkhoff dat hij een lichte twitterverslaving heeft. Hij vindt het handig om tweets naar collega's te sturen tijdens een debat.

"Wat wel absurd is, is dat ik ook wel eens tweets van mijn collega's krijg met opmerkingen over mijn kleding. Of ik niet even een stropdas had kunnen omdoen", aldus de nummer één.

Een pak met das dragen vindt de top-vier anno 2011 achterhaald. "Op mijn eerste dag als Tweede Kamerlid had ik een pak aangetrokken, puur omdat het zo hoort, maar ik voelde me er verschrikkelijk ongemakkelijk in", vertelt Tofik Dibi van Groen Links.

Geert Wilders

Jesse Klaver (Groen Links) vindt zichzelf eerder overtuigend en zelfverzekerd dan sexy, "en dat is voor een politicus belangrijk". Bart de Liefde hierover: "Ik zal niet ontkennen dat imago in de politiek belangrijk is, je bent toch een publiek figuur."

Geert Wilders, die een achtste plaats wist te veroveren in de top tien, zegt zijn charmes te gebruiken in de politiek. "Je moet mensen kunnen verleiden met je standpunten. Soms door je charmes te gebruiken, soms door het wat steviger aan te pakken", aldus de PVV-voorman.