AMSTERDAM - De Nederlandse modeontwerper Michael Barnaart van Bergen ontwierp ter ere van de tentoonstelling Mode ♥ Kunst een collectie geïnspireerd op bekende kunstwerken.

Deze Hommage-collectie bestaat uit zes jurken en in navolging van het concept vult de ontwerper deze collectie jaarlijks aan met nieuwe ontwerpen.

Barnaart van Bergen liet zich inspireren op door verschillende kunststromingen als surrealisme, dadaïsme, pop-art en abstracte kunst: “De artistieke vrijheid waar deze stromingen voor staan spreekt mij aan. Mode wordt steeds vaker beschouwd als autonome kunst. Mijn ontwerpen staan bekend om hun draagbaarheid. Ik wil met deze collectie binnen mijn waarden een nieuwe grens opzoeken tussen draagbaarheid en kunst."

"In de modegeschiedenis waren kledingstukken die als kunst werden aangemerkt wel gewoon comfortabel en draagbaar, zodat vrouwen zich daarmee op straat onderscheidden. Dit idee wil ik nieuw leven inblazen met mijn collectie.”

Verschillende kunstwerken

Een van de kunstwerken waardoor Barnaart van Bergen zich liet inspireren is de beroemde foto Le Violon d'Ingres (1924) van Man Ray, waarop een vrouw als viool staat afgebeeld. De ontwerper vertaalde de foto naar een lange knitwear-jurk met ingebreide F-sleutels.

Ook baseerde hij twee jurken - in navolging van de Mondriaanjurken van Yves Saint Laurent uit 1965 - twee jurken op schilderijen van Piet Mondriaan.

Te koop

In aanloop naar de Haagse Museumnacht op 3 september 2011 is de collectie vanaf 15 augustus te zien in de etalages van de Bijenkorf in Den Haag en online verkrijgbaar via de website van de ontwerper. www.michaelbarnaartvanbergen.com

De Hommage-collectie is gedurende de tentoonstelling Mode ♥ Kunst in het Gemeentemuseum Den Haag van 3 september 2011 tot en met 8 januari 2012 tevens in de Museumshop verkrijgbaar.