De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor luxueus (imitatie)bont dat extra modisch toont in 'color block' stijl of met overlopende, psychedelische tinten.

Bij het aanbreken van een nieuw modeseizoen horen soms ook iets controversiële items, zoals een leren jasje, gilet of stola. Imitatiebont is weliswaar ook opgekomen en is van prachtige kwaliteit waardoor o.a. Miuccia Prada besloot tot het ontwerpen van extravagante, bonten shawls uitgevoerd in spannende snoepkleurtjes.

Over de afgelopen winterseizoenen is het bonten materiaal wel vaker een hit gebleken, maar niet op de creatieve wijze zoals deze nu over de catwalk paradeert. Zo wordt het (nep) dierenmanteltje in 2011 voorzien van tal van overlopende en zelfs psychedelische kleuren. Ook de wijze van combineren is verrassend, bovendien is dit materiaal favoriet bij vele designers wegens de luxe uitstraling en past het binnen een maatschappelijk plaatje waarin een niche groep over ontzettend veel geld beschikt en het zich dus kan veroorloven.

Opvallend en zeer kleurrijk was de twist die een ontwerper als Prabal Gurung aan zijn collectie, voorzien van speciale bontstukken, gaf. Zo combineert hij moeiteloos een van wit naar hard roze overlopend, bonten jasje met een tevens felroze maxi-rok voor een jeugdige en edgy look.

Miu Miu

De bonten Miu Miu look is een speelse variant voor dit modische najaar en combineert o.a. een wit jurkje met sprookjesachtig en subtiel, grasgroen patroontje en brede schouders met een diepbruin, gedrapeerd bontje om de taille en roze met zilverkleurige pumps. Gebaseerd op de jaren '40 van de vorige eeuw waren de modellen ook voorzien van een mat rode lip en kammetjes die het haar naar achteren hielden.

De moderne, maar vintage-achtige Miu Miu collectie oogt heel vrouwelijk, maar toont ook een knipoog. Jurkjes tot op de knie met een hoge plateauhak en zwaluwen als print over de stof werden bovendien extra chique met een bontje om de schouders geslagen.

Céline

De altijd classy Phoebe Philo van Céline koos deze keer voor een rock 'n roll randje waar ook een vleugje bont binnen paste. 'Color block' bontjes en lange, opvallende jassen versierd met een zachtgrijs, bonten randje waren favoriet bij het modepubliek.

Ook een stijlvolle jas met eigenzinnige twist was een showsteler op Philo's catwalk welke bestond uit cognackleurig bont in verschillende verticale lijnen gesneden met een asymmetrische, terracota rode kraag. De mix met een leren pantalon en puntig schoentje maakt het geheel bovendien af en maakt voor de perfecte, stadse look voor deze winter.

Style tips

Op straat is de Céline visie vrij gemakkelijk te vertalen: draagbaar en bovendien verrassend in herfstige tinten waarbij een lange, donkergrijze blazer met een chocoladebruin bontje wordt gecombineerd en als finishing touch voorzien van een rood enkellaarsje. Ook glad geschoren bont oogt prachtig in de vorm van een jurkje en maakt een outfit met de juiste schoen gelijk elegant.

De excentriekelingen onder ons kiezen bovendien voor een felgekleurd bontje om de schouders in de mix met maxi lengtes of zelfs met leer en suède. Voor een jaren '70 look combineer je bont bovendien met een stylish midi-rok en voor een jaren '60 twist met een flirty minirokje.

Trend Report: Maak het Bont