AMSTERDAM - Tienermeisjes oefenen een grote invloed uit op hun moeder als het gaat om hun kleding- en make-upkeuze, zo blijkt uit een onderzoek uit de Verenigde Staten.

Het onderzoek onder 343 duo’s, bestaande uit een moeder en dochter met een gemiddelde leeftijd van 44 en 16 jaar, laat zien dat moeders met een grote interesse in mode met opzet het uiterlijk van hun dochter overnemen als ze die dochter stijlvol en modieus vinden, zo meldt The Independent.

Moeders kopen niet alleen dezelfde kledingstukken als hun dochter, maar laten zich ook beïnvloeden in de look die ze willen uitstralen. Andersom nemen tieners geen kledingadvies van hun moeder aan, zelfs tieners die volwassen zijn voor hun leeftijd niet.

Modevoorbeeld

Uit het rapport blijkt dat de invloed die jongeren op hun ouders uitoefenen erg ver gaat.

“Als je een vrouw van veertig bent en een fulltime baan, kinderen en een huishouden hebt, dan heb je geen tijd om op de hoogte te blijven van de laatste modetrends. Daarom gebruiken moeders hun dochter als modevoorbeeld”, vertelt Ayalla Ruvio, marketingassistent aan de business-universiteit in Philadelphia. “Ze gebruiken zelfs de spullen van hun dochters om modieus voor de dag te komen.”

Tienermeisjes zijn niet blij met het kopieergedrag van hun moeders. “Ze vinden het verschrikkelijk als hun moeder er hetzelfde uitziet als zijzelf”, zegt Ruvio.