BAARN - Ongeveer de helft van de jongeren in Nederland heeft wel eens onveilige seks gehad. Dat blijkt uit het Date en Seks Onderzoek.

Het onderzoek (pdf) is dit voorjaar uitgevoerd onder ruim 5000 jongens en meiden door de Stichting Anticonceptie Nederland in samenwerking met Bayer Healthcare.

Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de mannen en 40 procent van de vrouwen in de leeftijdscategorie van 12 tot 25 jaar wel eens seks heeft gehad zonder voorbehoedsmiddelen.

In 'the heat of the moment' komt het er regelmatig niet van voorbehoedsmiddelen te gebruiken. Ook heeft 13 procent geen voorbehoedsmiddelen bij zich als het erop aankomt.

Onder invloed

Drugs en alcohol spelen ook een rol: 13 procent van de mannen geeft aan teveel onder invloed te zijn waardoor ze vergeten condooms te gebruiken. 15 procent van de vrouwen geeft aan de pil of condoom gewoon vergeten te zijn.

Van de vrouwen tot 25 jaar die onveilig seks had, is 14,9 procent ongewenst zwanger geweest tegenover 2,1 procent van de vrouwen die veilige seks hadden.