Trend Report: Couture Collecties Parijs

AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een eerbetoon aan de Fashion Week in bruisend Parijs, dat nu in het teken staat van de meest hoogstaande mode: haute couture.

Parijs bracht in zijn couture moment van afgelopen week weer tal van extreme visies op mode en vooral een focus op ambacht en detail. Zo toonde Giorgio Armani een exotisch en scherp belijnd beeld en waren Givenchy en Valentino ultiem romantisch met een twist.

Als enige Nederlander werd de ambachtelijke en fantasierijke designer Jan Taminiau vereerd met de titel haute couture (door de in 1868 opgerichte Chambre syndicale de la haute couture) en mocht hij vanaf 2007 ook showen tijdens de speciale week in Parijs. Couture is eigenlijk als een sprookje, want de kleding is zo tot in detail en met de meest rijke materialen gecreëerd, dat het voor vrijwel niemand betaalbaar is. Van Valentino tot John Galliano, voor iedere designer draait het om publiciteit en om een extreem creatief experiment, van conservatief tot uitzinnig, dat de meer trendgerichte prêt-à-porter collecties in het midden laat.

Givenchy

Als er een couture moment was waar elke modeliefhebber extatisch over werd afgelopen seizoen, dan was het wel de altijd elegante, maar vooruitstrevende Givenchy. Ontwerper Ricardo Tisci brengt zelfs de statement titel ‘favoriete goth uit de mode’ met zich mee, en werd afgelopen seizoen geïnspireerd door Japan en zijn performance stijl Butoh.

De jaren '50 en '60 waren hoogtijdagen voor Hubert de Givenchy (zelf geboren in 1927) waarbij vooral muze Audrey Hepburn zijn succes vleugels gaf. De Givenchy uitstraling was gepolijst en ingetogen chique, maar modern. Talent Ricardo Tisci heeft het modehuis vanaf 2004 een welkom rafelrandje als ook de toekomst gegeven.

Afgelopen week betoverde Ricardo Tisci de menigte nog met zijn luxueuze mannencollectie voorzien van kleurrijke paradijs-vogel bloemapplicaties en deze couture collectie toonde tevens een paradijselijke ondertoon. Absoluut licht en fragiel in vele tonen wit was dan ook de Givenchy couture look voor het najaar, met aandacht voor detail en handwerk.

Ook voor deze kledingstukken kost het (typisch voor couture) 2.000 uur om de juiste snit te verkrijgen en 4.000 uur aan naaiwerk. Denk: vloerlange, tulle jurken waarvan één versierd met tijgeroog parels en kristallen om het licht te reflecteren, maar ook een wollen trui die bijna 3D lijkt, pluimen die aan bont doen denken of gekrulde veren. De oversized, plastic ritsen toonden Tisci’s moderne visie op de traditionele vorm van mode en ook de transparante stoffen hier en daar gaven een iets meer edgy look.

Valentino

Ook Valentino’s A/W 2011 Couture collectie was bijna sprookjesachtig en romantisch met de laatste Tsaar familie ter inspiratie. Jonge talenten Maria Grazia Chiuri en Pier Paolo Piccioli zette een ouderwetse herinnering visueel neer, en maakte deze onweerstaanbaar en van nu.

Zo bestonden de couture stukken uit een wit wollen jasje over een lange rok, of een zwarte, fluwelen jurk met cut-outs bij de hals. Of een ware avondjurk met geborduurde bloemetjes op een transparente achtergrond en geplooid tulle op de schouders.

Style tips

Als er een moment is dat de paradijsvogels van de modewereld over straat mogen flaneren, is het tijdens de Parijs couture week. De look draait dan ook meer om creativiteit dan om het tonen van trends.

Zo droegen de genodigden weliswaar prêt-à-porter collecties van het lente seizoen, zoals een kleurrijke en flamboyante rok van Miuccia Prada. Uitgesproken prints en zelfs grote hoeden werden veel gezien, waarbij (als er één trend en één stijlicoon genoemd mogen worden) vooral de ‘color blocking’ trend en excentrieke erfgename Daphne Guinness, die een goede vriend en fan was van wijlen Lee Alexander McQueen, hoogtij vierde.

Trend Report: Couture Collecties Parijs

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie