AMSTERDAM - De vaders van tegenwoordig worden tijdens de zwangerschap van hun vrouw overal bij betrokken, maar als het om de inrichting van de babykamer gaat hebben ze nog altijd weinig in te brengen.

Bij moderne ouders geldt bij het klussen in de babykamer nog altijd de klassieke man-vrouw rolverdeling. Maar liefst 89 procent van de aanstaande moeders ontfermt zich over de inrichting van de babykamer, een inrichting die door manlief uitgevoerd mag worden. Hij mag namelijk behangen en schilderen en is verantwoordelijk voor het kluswerk.

Zo blijkt uit onderzoek onder 250 aanstaande ouders over klussen in en het inrichten van de babykamer, uitgevoerd in opdracht van Bosch en ikvader.nl.

Vier op de vijf mannen ziet het klussen in de babykamer als zijn primaire taak, slechts één op de tien mannen vindt dat ook de vrouw haar handen uit de mouwen mag steken als het om klussen in de babykamer gaat. 30 procent van de vrouwen is het hier mee eens.

Geen vakman

Vaders klussen zelf graag in de babykamer (51 procent), de meesten doen dat het liefst samen met vrienden en familie (26 procent) of met hun partner (21 procent). Slechts 2 procent besteedt dan ook het kluswerk uit aan een vakman.

Bijna 80 procent van de mannen start drie maanden tot een half jaar voor de geboorte van hun kind met de inrichting van de babykamer. De top drie klussen waar het meest tegenop wordt gezien zijn behangen (32 procent), schilderen (22 procent) en de vloer leggen (15 procent).