AMSTERDAM – De modeontwerper Pierre Cardin renoveerde meer dan veertig gebouwen in het Franse dorpje Lacoste. Naast hotels, appartementen en vier kastelen bezit Cardin cafés, galeries en een supermarkt.

In 2001 startte Cardin zijn renoveringsproject. De ontwerper wil het middeleeuwse dorpje een ‘Saint-Tropez cultuur’ geven, zo meldt Wall Street Journal. Om dit te realiseren opende de ontwerper galeries, cafés, appartementen, pensions en een supermarkt.

Onder de ruim veertig gebouwen valt ook het 18e eeuwse kasteel van de beruchte schrijver Markies de Sade. Cardin organiseert jaarlijks het Lacoste festival, ter nagedachtenis aan De Sade, een Franse aristocraat en schrijver van veel gecensureerde pornografische boeken.

Elke kamer in het kasteel heeft een ander kleurthema geeft over uitzicht over de Lubéron Vallei. Daarnaast zijn de kamers gevuld met Cardin’s eigen meubels.

Arrogantie

Niet iedereen in Lacoste is blij met Cardin’s visie. Veel dorpbewoners boycotten zijn café, bakkerij en souvenirwinkel omdat ze Cardin beschuldigen van arrogant gedrag. De bewoners vinden het een Cardin museum geworden.

“Mensen bekritiseren mij, omdat ik alles doe. Ik begrijp niet waarom ik mijn werkzaamheden moet beperken tot slechts modeontwerpen. Het is belachelijk”, aldus Cardin. “Lacoste is een authentieke plaats, omdat het niet is veranderd door de moderne tijd. In tien jaar tijd heb ik het dorp veranderd met chateaus's, appartementen en hotels.”