AMSTERDAM - Volgens wetenschappers hebben vrouwen daadwerkelijk een 'gaydar', oftewel een homo-radar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een vrouw bij het zien van een man meteen kan bepalen of hij hetero- of homoseksueel is.

Psychologen van de universiteit van Toronto voerden drie experimenten onder veertig heteroseksuele vrouwen uit om tot die conclusie te komen, zo meldt Daily Mail.

Tijdens het eerste experiment kregen de vrouwen foto’s van tachtig verschillende mannen met dezelfde gezichtsuitdrukking te zien. Aan de hand van deze foto’s moesten zij bepalen of de man homo of hetero is.

Ovulatie

De vrouwen bleken in staat te zijn om de homo’s en de hetero’s van elkaar te scheiden. Daarna hebben de psychologen de resultaten vergeleken met de menstruatiecyclus van de vrouwen. Hieruit kwam naar voren dat vrouwen die in de ovulatieperiode zaten, het meest nauwkeurig waren in het beoordelen van de foto’s.

In een gelijksoortig experiment werden ook foto’s van hetero- en homoseksuele vrouwen gebruikt. Hierbij waren de vrouwen juist minder goed in het onderscheiden van de hetero en de lesbienne.

Liefdesstemming

Bij het laatste experiment werd de helft van de groep vrouwen gevraagd een verhaal te lezen over de liefde, waardoor ze in een romantische stemming raakten, om daarna de seksuele voorkeur van de man te beoordelen. Deze vrouwen bleken nog nauwkeuriger in het bepalen of de mannen op de foto’s homo- of heteroseksueel zijn.

Dit suggereert dat de vrouwelijke intuïtie niet alleen op haar best is als de biologische klok tikt, maar ook als zij letterlijk in een liefdesstemming is.

Hoofdonderzoeker professor Nicholas Rule: “Deze bevindingen suggereren dat de nauwkeurigheid van vrouwen kan variëren tijdens haar de cyclus, omdat de seksuele geaardheid van de man van belang is tijdens de vruchtbaarheid. Dit houdt in dat romantische of voortplantingsgedachten de accuraatheid van de vrouwen verbeteren bij het identificeren van de seksuele geaardheid van de man.”