AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor een opvallende mix aan motiefjes.

Ook de meer draagbare resort shows zijn een bron van inspiratie en tonen veel speelse combinaties aan prints. In een seizoen waar Vogue de trend ‘prints revolutie’ heeft uitgeroepen is een veilig modespel niet de beste optie.

Bloemen- en streep patronen zijn een terugkerende trend in de mode, maar dit seizoen komen daar ook jungle-achtige, artistieke en uitgesproken fruit prints bij. Op de ‘high street’ werd vanaf 2008 weer geëxperimenteerd met het mixen van een streepje en bijvoorbeeld ruitpatroon. 2011 brengt echter een mode moment waarin de meest onverwachte motiefjes volop met elkaar gemixt kunnen worden.

Sommige labels staan bekend om het design van prints, zoals Missoni, maar ook Erdem Moralioglu. Zijn catwalk leek op een jaren ’60 parade, maar met iets edgy en duistere prints waarbij abstracte bloemen werden gemixt met een elektrisch, grafisch patroon.

Proenza Schouler

Stylish en cool met een overvloed aan exotische invloeden is de collectie van Jack McCollough en Lazaro Hernandez voor Proenza Schouler resort 2011. Iets minder fantasierijk en meer draagbaar dan normaliter bij Proenza Schouler, maar desalniettemin een ware hit.

Bij Proenza Schouler worden volop grafische prints gemixt die hier en daar in kleur aan elkaar refereren. Shorts met een verticaal streepje met daarop een blouse met uitzinnige zwart-wit print of sweater met abstract motief in koraal tint zijn absolute showstelers.

Balenciaga

Nicolas Ghesquière onderzoekt in zijn resort show tal van thema’s en combineert inspirerende prints met getailleerde jasjes en werkkleding. Zijn stijl en motiefjes voor de resort lijn noemt hij ‘techno bohème’ en bestaan uit ingenieuze en hypermoderne, maar ook zoete prints die met elkaar overeenkomen en in kleurtoon verschillen of juist contrasteren in vorm.

Opvallend is ook dat Ghesquière zijn country-achtige blouses, lange rokken en kleine bolero vestjes modern maakt door gebruik van regenboogkleurige stoffen en metallic borduursels. Ook zijn de van-top-tot-teen prints bij Balenciaga spannend waarbij de balans wordt gevonden in het tonen van een bloot been.

Style tips

Combineer eens een lieflijk en kleurig bloemprintje met zwart-wit of blauw-wit streepje en de look is al verfrissend nieuw. Ook een iets excentrieker tijgerprintje (nog steeds zichtbaar op de catwalk in 2011) kan gerust gecombineerd worden met een meer grafisch motiefje.

Zomer 2011 staat verder vooral in het teken van flirty rokjes in de mix met een zoete print op blazer of top. Houd statement prints bij elkaar flatterend door de kleurtoon op elkaar aan te passen, en laat bovendien subtiel wat blote huid zien voor balans in de uitstraling.

Trend Report: Mixing Prints