Op CosmOpinie staan iedere dag nieuwe artikelen over beauty trends, productnieuws en ingrediënt. Een veelbesproken groep ingrediënten die ook in veel beauty producten worden gebruikt zijn siliconen.

Siliconen zijn in de regel te herkennen op de INCI-lijst aan de uitgang -cone (al is er ook een klein aantal siliconen dat eindigt op -xane) . Siliconen, of siliconenoliën, zijn polymeren bestaande uit atomen zuurstof en silicium (vandaar de naam). Aan de silicium atomen zijn ook nog koolstofketens gebonden (organisch) welke zorgen voor een variëteit aan verschillende siliconensoorten, van nagenoeg vloeibaar tot dikke, rubber-achtige substantie. Hoe meer siliciumatomen en dus hoe langer de keten, hoe dikker en zwaarder de silicone.

De meest bekende en gebruikte vorm van siliconen is waarschijnlijk dimethicone (ofwel Polydimethylsiloxane ). Deze waterbestendige silicone wordt zelfs in voedingsmiddelen toegepast, maar vind je ook terug in een brede selectie crèmes, haarproducten en make-upproducten.

Werking

Siliconen worden in allerlei industrieën gebruikt, waaronder ook in de beauty industrie. Vooral in serums en crèmes zijn deze stoffen populair, omdat ze voor een mooie textuur zorgen die makkelijk over de huid verdeelt en voor een zijdezacht huidgevoel zorgen. Een bijkomend voordeel is dat siliconen kleine oneffenheden tijdelijk opvullen. Een foundation of crème met siliconen kan daardoor tijdelijk en optisch rimpels verminderen en de huid egaliseren.

Siliconenolie bevat geen voedingsstoffen zoals vitamines, cholesterol, glycerine, onverzadigde vetzuren. Het kan de huid dus niet verzorgen, het is zogezegd niet 'bioactief'. Toch hebben siliconen meer nut dan alleen een fijne huidgevoel en egaliserend effect: een laagje siliconen helpt namelijk ook vocht in de huid vast te houden, omdat het een beschermende barrière vormt.

Daarnaast worden siliconengels en -strips gebruikt als behandeling voor littekens. Het zou zelfs de enige stof zijn waarvan echt is aangetoond dat het significant helpt om littekens mooi te laten genezen.

Een nadeel van siliconen dat weleens wordt genoemd is dat met name zware, waterbestendige siliconen de huid zouden afsluiten of zelfs verstikken. Dit blijkt echter niet het geval. Ook de veronderstelling dat silicone acne kan verergeren is nooit bewezen.

Veiligheid en verdraagzaamheid

Een enkeling is overgevoelig voor siliconen, maar de kans dat jouw huid slecht reageert op siliconen is in het algemeen erg klein. Siliconen worden zelfs gebruikt in de farmacie en zijn (wanneer van farmaceutische graad!) zelfs veilig wanneer ze in het lichaam worden aangebracht, bijvoorbeeld voor een borstvergroting. Siliconen staan dan ook bekend als een zeer veilig cosmetisch ingrediënt.

Gerecenseerde producten met siliconen:

L'Oréal Elvive NutriGloss shampoo – beoordeling: 3.7 uit 5

Vaseline Intensive Rescue body butter – beoordeling: 4.7 uit 5

Clinique Perfectly Real makeup – beoordeling: 4.8 uit 5

Olaz Beauty fluid – beoordeling: 4.6 uit 5