AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor een luchtig en ruim breisel voor mild zomerse dagen.

Gebreide sweaters zijn nooit zo’n must-have geweest voor de zomer als in 2011 en komen in tal van vooral oversized varianten. De eerste ‘summer knit’ werd gesignaleerd op de catwalk van Isabel Marant en sindsdien doemt dit stuk op bij tal van stijliconen op straat.

Om wat tegengewicht te geven aan lange, romantische rokken, de bijna onverslaanbare skinny jeans of de ultrakorte mode van dit seizoen is deze trend een uitkomst. Het iets zware breisel, dat vaak uit een transparant weefsel bestaat, kan over vrijwel elke outfit gegooid worden en geeft direct een modebewuste uitstraling. ‘Grandma chic’ is een sleutelwoord om deze trend te beschrijven die in tal van patronen (zoals ruitjes bij de excentrieke Christopher Kane) en kleuren naar voren treedt.

Rag & Bone

Rag & Bone toonde een neutrale (gebroken wit) alternatief op het luchtige breisel, maar wel voorzien van transparante stukken en ingenieuze steken. Ook een lange, gebreide sweaterjurk over een transparante maxi gaf een verrassend silhouet binnen de Rag & Bone collectie.

Isabel Marant

Op modegebied is de ‘street credibility’ te vinden bij Isabel Marant die een Franse twist, maar ook toegankelijkheid biedt. De grof gebreide sweaters met tal van steken en bolletjes werden direct gekopieerd door andere labels en zijn niet weg te slaan uit het modebeeld van lente/zomer 2011.

Ook karmozijnrode en wit met rood geweven sweaters waren een hit op de Isabel Marant catwalk. De truien werden voor de juiste balans vooral gecombineerd met een skinny jeans of nonchalante, korte broekjes.

Adam Lippes

Op de catwalk van ontwerper Adam Lippes kwam een meer elegant en tevens draagbaar beeld van de geweven sweater naar voren. Veelal neutraal gekleurde en korte truien met gaten op een nonchalante kokerrok of grijs gemeleerde shorts.

Designer Lippes, die oorspronkelijk uit Uruguay komt, gaf ook een aards en ambachtelijk gevoel aan zijn ‘knits’ die tegelijkertijd chique oogde. Ook trad een model in meer delicate, zachtgrijze sweater naar voren met een subtiele glinstering en in de mix met een transparante maxi-rok.

Style tips

De zomerse sweater is veelzijdig en dus op tal van manieren te stijlen voor een modische look. Zo worden de korte versies door stijliconen als Alexa Chung en Olivia Palermo over een lange, geplooide rok of volle, kortere rok gedragen.

Gooi de zomerse sweater (liefst transparant) ook eens over een vrolijk gestreept mini-jurkje voor een stijlvolle gelaagdheid. De ‘knit’ is zelfs uni-sex, want ook voor de man is een ruime sweater de trend voor dit seizoen.

Trendreport: Zomerse breisels