AMSTERDAM - Vrouwen die hun maagdelijkheid als jonge tiener verliezen, scheiden op latere leeftijd vaker.

Dit blijkt uit onderzoek (pdf) van de Universiteit van Iowa. Zeker wanneer de seks ongewenst was, is het percentage dat later scheidt hoger, zo blijkt.

Anthony Paik, hoofddocent sociologie, onderzocht de antwoorden van 3800 getrouwde en gescheiden vrouwen op de in 2002 gepubliceerde nationale familie-enquête, zo meldt de Daily Mail.

Van de vrouwen die als tiener voor het eerst geslachtsgemeenschap hadden, scheidde 31 procent binnen vijf jaar na hun huwelijksdag, 47 procent was binnen tien jaar weer single. Vrouwen die wachtten met seks tot ze volwassen waren, hebben vaker een lang en gelukkig huwelijk. Van hen scheidt 15 procent binnen vijf jaar en 27 procent binnen tien jaar.

Als vrouwen ervoor kiezen hun maagdelijkheid als tiener te verliezen, is er geen directe link naar een scheiding later in het leven, zo blijkt uit het onderzoek. Indien de seksuele handeling plaatsvond voor de leeftijd van 16 jaar, hebben vrouwen wel meer kans op een scheiding; ook als de seks hun eigen keuze was.

Seks

Van de vrouwen die seks hadden voordat ze 18 jaar waren, meldt 42 procent dat de gemeenschap niet echt gewenst was. Van de overige vrouwen, die wachtten tot na hun achttiende, geeft 22 procent aan dat zij niet achter de ontmaagding stonden.