AMSTERDAM - Men beleeft als twintiger en vijftiger de meest gelukzalige jaren. Dat blijkt uit twee onderzoeken, van EA Games en Birmingham GP.

De 2000 volwassen deelnemers aan het onderzoek werden gevraagd de mijlpalen in het hun leven te rangschikken in volgorde van belangrijkheid. Hierna werd de onderzochten gevraagd hoe oud ze waren toen ze deze mijlpalen bereikten, zo meldt Yahoo.

Een derde (34 procent) van de ondervraagden gaf aan de tienerjaren het meest ellendig te vinden. Redenen hiervoor zijn voor 24 procent gebrek aan onafhankelijkheid, 23 procent was onzeker over het lichaam en uiterlijk en 21 procent kampte met geldzorgen.

Blije twintiger

Voor 29 procent van de respondenten zijn de twintigerjaren het leukst. De gemiddelde mens verlaat het huis op de leeftijd van twintig jaar, maakt carrière rond zijn 23e, koopt het eerste huis en trouwt rond zijn 25e en heeft het eerste kind op de leeftijd van 27.

Onafhankelijkheid en financiële zekerheid zorgen voor de meeste blijheid, gevolgd door een stabiele relatie en het hebben van veel vrije tijd, die wordt gespendeerd aan familie en vrienden.

Dertigers

Na je dertigste gaat het echter bergafwaarts. Mensen hebben gemiddeld minder seks, scheiden rond hun 34e en hebben gemiddeld een midlifecrisis als ze 41 jaar zijn.

Vijftiger

Rond de leeftijd van vijftig neemt het echter geluk weer toe. Dit blijkt uit een onderzoek van Birmingham GP, dat 1000 vijftigplussers ondervroeg. Mannen en vrouwen in hun vijftigerjaren hebben bijvoorbeeld meer seks dan in hun dertigerjaren, zo meldt Daily Mail.

Na tuinieren en uit eten gaan, is seks populair onder de vijftigers. Dit komt omdat vijftigers meer genoegen halen uit simpele activiteiten dan dertigers.

Mijlpalen

Mannen vinden hun trouwdag het mooiste moment uit hun leven, terwijl vrouwen zeggen de geboorte van hun kind het meest bijzonder te vinden. Het huis uit gaan is de derde grootste mijlpaal, volgens zowel de mannen als de vrouwen. Daarna vinden vrouwen het kopen van een huis het belangrijkst en mannen hun eerste baan. De eerste kus staat op de zesde plaats.