AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor een sensueel of ingenieus gevormde plooi.

Plooien makende uitstraling van een modische creatie direct zacht en sensueel vloeiend. Ook bijvoorbeeldde mannelijke, wijde pantalon in de S/S 2011 collectie van ontwerpster Nanette Lepore krijgt door dit detail een verfijnde kwaliteit.

De plooi maakt een kledingstuk in 2011 modern en natuurlijk heel vrouwelijk. In de vroege jaren ’60 waren geplooide rokjes een hit doordat ze vrijheid van beweging gaven voor tijdens de typisch twist dans van dat moment. Nu staan zowel de vastgestikte als losse plooien, die ronde vormen creëren, centraal op de designer catwalks.

Jonathan Saunders

Zo kwam Jonathan Saunders met veelal losvallende plooien in knielange rokjes met ‘color block’-elementen en met een zonnige, Franse Rivièra-achtige uitstraling. De Saunders look voor zomer 2011 is meisjesachtig, maar de plooi werd ook doorgevoerd in een zwart rokje met brede lak rand en een transparante, contrasterend witte top.

Nanette Lepore

Snoepkleurtjes en een feminiene uitstraling kwamen bij Nanette Lepore voort uit de naaisters garderobe ter inspiratie. Daarom koos Lepore naast jurkjes die losjes vastgeknoopt worden met een strik, ook voor arbeidsintensieve details zoals de kleine plooi die in vastgestikte draperiën op tops en jurkjes is geplaatst.

Lepore’s collectie oogde vrij sober in silhouet, maar kleuren als pruimachtig roze en mandarijn gaven de catwalk parade een meer optimistische uitstraling. Bovendien gaven de mooie details, zoals de zachte plooitjes, een twist aan het geheel.

Derek Lam

De iets minimalistische look werd voortgezet bij Derek Lam, maar voor zomer 2011 was de uitstraling wel iets meer retro en dromerig. Ook de fijne plooitjes gaven de strakke, zwarte en witte vlakken een zachtere ondertoon.

De lange, iets geplooide maxi-jurk in wit en blauw op het Derek Lam plankier creërde bovendien een typische jaren ’70 uitstraling. Toch zijn ook deze romantische Lam items modern en werden om dit effect te bereiken veelal gepaard met een uit houten gesneden sleehak.

Style tips

Op de catwalk van zomer 2011 steelt vooral het volle rokje de spotlight waarbij de plooi een lange rok vooral meer schwung geeft, en een korter exemplaar wordt met plooitjes lieflijker en meer elegant. Ga voor een meer uitgesproken versie van de trend bovendien voor een ingenieuze top met vastgestikte plooitjes in liefst een felle kleur.

Liefhebbers van de minimalistische trend gaan bovendien voor scherp gesneden basisstukken, maar geven het geheel een speelse update met een plooitje. Ga er bovendien vanuit dat een geplooid stuk ook volume creërt en kies dus voor een plooi waar een subtiele ronding gewenst is.

Trend Report: Poëtische Plooien