AMSTERDAM - Een onlangs geopende schoonheidssalon in het Britse Essex is onderwerp van discussie. De salon behandelt kinderen tot 13 jaar. De klantjes zijn soms niet ouder dan 16 maanden.

De salon biedt de kinderen gezichtsbehandelingen, complete make-overs, haarbehandelingen, pedicures en plak-tattoos.

“Maar als ouders vragen om een spray tan, doe ik dat ook,” aldus eigenaresse Michelle Devine.

Zelfvertrouwen

Devine, 28 en moeder van twee dochters, beweert dat de salon het zelfvertrouwen van jonge meisjes bevordert. De Britse regering roept in een rapport echter op tot de bescherming van de kinderen.

Shy Keenan, werkzaam bij de kinderbescherming: “Het is buiten proporties, het geeft kinderen een complex over hoe ze eruit zien vanaf hun eerste jaar.”

Jeugd

Kindpsychologe Judy Hutchings vindt dat de salon de commercialisatie van kinderen vertegenwoordigd.

“Het is prima om mama’s hoge hakken aan te trekken, we willen de fantasie van kinderen aanmoedigen. Maar dit is werkelijk verdrietig. Kinderen wordt hun jeugd afgenomen. Er zitten risico’s aan het feit dat kinderen worden geseksualiseerd.”

Razend

Claude Knights is directeur van de stichting Kidscape, een liefdadigheidsinstelling die zich bezig houdt met het tegen gaan van kindermisbruik.

De salon maakt haar razend: “In het licht van het rapport over de seksualisering van kinderen, is dit een van de meest gruwelijke voorbeelden die ik ben tegengekomen. Seksualisering van kinderen wordt aangemoedigd door dit. Het maakt me zo boos. Het is slecht voor de normale ontwikkeling van een kind. We moeten samenwerken, wakker worden en zeggen dat kinderen kinderen moeten blijven."

Essex

De salon is gevestigd in Brentwood, Essex. Essex staat centraal in de Britse televisieserie The Only Way is Essex, over jonge Britse burgers met een obsessie voor glamour.