AMSTERDAM - Steeds meer mensen zijn obsessief bezig met het bleken van hun tanden. Dat meldt de Amsterdamse tandenkliniek Wit dinsdag.

Bij de kliniek komen wekelijks mensen met 'bleachorexia'. Zij hebben spierwitte tanden, maar nemen daar geen genoegen mee en willen nog een behandeling.

De kliniek schrikt soms van de staat van het gebit van de bleachorexiapatiënten die bij de kliniek aankloppen voor een behandeling. De kliniek raadt een behandeling dan af, omdat het obsessieve gedrag schadelijk is voor de tanden. Het alsmaar blijven bleken van het gebit kan leiden tot aantasting van het glazuur en gevoelige tanden.

Keurmerk

Tandartsen en mondhygiënisten hebben volgens Wit voldoende kennis om mensen te adviseren of een bleekbehandeling raadzaam is, maar beautyspecialisten niet. De kliniek pleit daarom voor een keurmerk voor tandheelkundige organisaties die zich bezighouden met het bleken van tanden.

NMT

De Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT) bevestigt dat het voorkomt dat mensen doorslaan met het bleken van hun tanden.

"Maar we moeten het probleem niet groter maken dan het is", zegt een woordvoerder. Volgens hem zijn Nederlanders over het algemeen juist heel bewust bezig met hun gebit. "Mensen doen er goed aan met hun tandarts te overleggen als ze hun tanden overwegen te bleken."

Bleachorexia

De term bleachorexia is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Volgens de Amsterdamse kliniek kampen veel patiënten ermee omdat ze zich spiegelen aan de spierwitte gebitten van filmsterren.