AMSTERDAM - Zestig procent van de vrouwen doet weleens alsof ze klaarkomt tijdens de seks. Dat blijkt uit onderzoek van de Temple Universiteit in Pennsylvania.

Vrouwen faken niet om de gevoelige ego’s van hun partner te beschermen, maar om hun eigen onzekerheden en angst voor intimiteit te verbergen, zo blijkt uit het onderzoek.

Het onderzoek werd geleid door Erin Cooper, die 336 vrouwen tussen de 18 en 32 jaar vroeg om uit te zoeken waarom zij orgasmen faken. Ze vroeg hen ook naar hun seksuele gewoontes, hun redenen voor het faken tijdens een eerdere relatie en hun gevoelens over intimiteit.

Faken

Veel vrouwen gaven aan te doen alsof, omdat ze bang zijn voor intimiteit, zo meldt CBS News. Ook lieten zij weten zich onzeker te voelen over hun bedprestaties. Verder faken vrouwen een orgasme omdat ze de daad graag snel achter de rug willen hebben. Een kleine groep van de deelneemsters doet het om haar eigen seksuele ervaring te verbeteren.

Volgens Cooper moeten we ons niet afvragen waarom vrouwen doen alsof, omdat het dus ook manier kan zijn om een positieve seksuele ervaring te hebben.

Intimiteit

Cooper suggereert dat vrouwen die bang zijn voor intimiteit een orgasme faken om de man op afstand te houden. Vrouwen die zich schamen voor hun bedkunsten doen volgens haar alsof ze klaarkomen om hun eigen ego te beschermen.

“Vrouwen die de daad snel achter de rug willen hebben doen dit vooral omdat zij moeite hebben om anderen toe te laten. Ze zijn niet betrokken bij hun partner of bij de daad, en ze zijn misschien niet in staat om plezier te halen uit seks”, aldus de onderzoekster.

Negatief effect

Deze redenen kunnen een negatief effect hebben op de relatie, zelfs buiten de slaapkamer. Beter communiceren en werken aan het vertrouwen en de intimiteit kunnen vrouwen helpen om het willen faken van een orgasme te overwinnen.