AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Deze keer een lofzang voor de platte, elegante sandaal als variant op de torenhoge pump.

De zomer van 2011 brengt gelegenheid om de voeten te verwennen en toch stijlvol te blijven in een platte, weliswaar luxueuze, sandaal. Comfortabele schoentjes zijn natuurlijk altijd ideaal tijdens zonnige dagen, maar dit keer daagde de ontwerpers zichzelf uit dit accessoire stijlvol te combineren met onder andere lange, sensuele jurken.

Over de jaren zijn hoge pumps een voorliefde geweest voor de meeste designers waarmee ze een krachtige, maar ook kwetsbare vrouw neerzetten. Stevig met twee voeten op de grond geeft een plat schoentje juist meer zelfvertrouwen aan het vrouwelijk modebeeld en toont bovendien een nonchalante look. Ook feërieke, zachte gewaden als op de lente/zomer 2011 show van Alberta Ferreti werden gecombineerd met een platte sandaal.

Zoete bloempatronen en fantasierijke creaties bij Ferreti werden gemixt met een sandaal in mintgroen of met kanten bewerkingen. Het meisjesachtige en natuurlijke beeld dat de ontwerpster toonde, past een platte schoen in al zijn nonchalance goed.

Lanvin

Platte schoentjes werden ook gedragen bij Lanvin op lange, vloeiende jurken en gelaagde ensembles. In een interview onthulde de designer hoe hij op het laatste moment de hoge pumps uit de show liet om een meer comfortabel en zacht beeld neer te zetten van zijn muze.

Onberispelijk, modern en heel chic, maar toch op een sandaaltje, waren de sleutelwoorden tot Lanvin’s collectie. Lanvin’s mode draait meer om ‘de vrouw mooier maken’ dan om trends en het platte schoeisel dat Alber Elbaz introduceerde gaf juist een vrouwelijke, krachtige edge in cognackleurig leer en met hier en daar een metallic detail.

Barbara Bui

Jumpsuits, khaki shirts, zijde-achtige cargo pants en oversized jasjes werden op de catwalk van Barbara Bui moeiteloos gecombineerd met een plat schoentje. Het idee achter de toch lichte en energieke collectie is om een intellectuele vrouw neer te zetten (niet fragiel op haar hoge pumps) als ware een ‘vrouwelijke verslaggever’.

Ook Bui’s collectie is absoluut chique en toonde bovendien een nomadische uitstraling. De modellen droegen een stoer, gladiator-achtig sandaaltje in diverse tinten safari-stijl bruin.

Style tips

Combineer een platte schoen vooral met de klassieker voor zomer 2011: de maxi-jurk. Dit schoeisel geeft de maxi-jurk een comfortabele uitstraling die ook goed bij de up-to-date 70s stijl past.

Kies hoe dan ook voor een elegant sandaaltje in luxueus leer of met verfijnde bewerkingen voor de juiste, stadse look. Flip-flops worden alleen op het strand gedragen en passen niet in dit geraffineerde, ‘high fashion’ beeld.

Trend Report: Plat schoeisel