AMSTERDAM - In de afgelopen jaren jaar zijn 'brightening' producten en serums tegen pigmentvlekken flink in opmars gekomen in Europa. Eén van de ingrediënten die erom bekend staan pigmentvlekjes te helpen voorkomen en aanpakken is vitamine B3.

Niacinamide, oftewel vitamine B3, wordt ook wel nicotinic acid amine of nicotinamine genoemd. Mede vanwege de negatieve associatie van deze naam met nicotine staat dit ingrediënt op verpakkingen van cosmetica doorgaans vermeld als niacinamide.

Toepassing van deze vitamine in crèmes en serums kan (hyper)pigmentatie in toom helpen houden en blijkt bij concentraties van 4 à 5 procent pigmentvlekjes tegen te gaan voor een egalere teint. Ook helpt het schade aan de huid door de zon te herstellen. Gezien een onregelmatige teint één van de oorzaken is van een ouder uitziende huid is niacinamide een populair ingrediënt in de luxere (cosmeceuticals) producten tegen huidveroudering.

Acne

Maar ook de huid met acne kan baat hebben bij vitamine B3. Vanwege zijn bewezen ontstekingsremmende werking, zowel bij inwendig als uitwendig gebruik, kan deze vitamine namelijk ook worden ingezet tegen pukkeltjes. De kalmerende functie van de vitamine zorgt ervoor dat de huid minder rood en geïrriteerd is. Niacinamide zou zelfs de talgproductie afremmen, wat ook weer indirect invloed heeft op het ontstaan van puistjes.

Niet effectief

Wanneer niacinamide ergens achterin de ingrediëntenlijst van een product wordt vermeld is het percentage zeer waarschijnlijk te laag (ver onder de 5 procent) om effectief te kunnen zijn. Wanneer een product wordt aangeprezen omdat het vitamine B3 bevat, is dat dus nog geen garantie voor effectiviteit.

Wie van de voordelen van vitamine B3 wil profiteren dient op zoek te gaan naar een product dat wél ongeveer 5 procent vitamine B3 bevat, waarbij de niacinamide aan het begin van de INCI-lijst wordt vermeld.

Gerecenseerde producten met niacinamide

vitamineb3

Dermalogica MediBac Sebum Clearing Masque – beoordeling: 4.3 uit 5

Paula's Choice Skin Balancing Daily Mattifying Lotion SPF15 – beoordeling: 4.4 uit 5

Clinique Super Rescue night moisturizer – beoordeling: 4 uit 5