AMSTERDAM - In Groot-Brittannië liggen meer dan zestig miljoen spijkerbroeken die nooit worden gedragen in de kledingkast. Een nieuwe 3D scanner moet een eind maken aan slechtzittende jeans en belooft een perfecte fit.

Uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de Britse modeketen Peacocks, onder meer dan 2.000 vrouwen, blijkt dat een op de vijf maar liefst zes spijkerbroeken in haar kast heeft liggen die ze niet meer draagt, als gevolg van gewichtsverlies of –toename. Om dit te voorkomen kan de 3D bodyscanner uitkomst bieden.

De machine kost 40.000 euro, maar belooft de oplossing te zijn voor vrouwen die een perfect passende spijkerbroek zoeken, maar geen tijd hebben om daar urenlang naar te zoeken.

Werking

Een laser maakt vanuit zestien hoeken scans van het lichaam. In een paar seconden maakt de scanner een afbeelding van de lichaamsvorm. Aan de hand van deze afbeelding kan het winkelpersoneel de klant helpen aan een jeans die voldoet aan de ideale maat en stijl.

Testfase

Modeketen Peacocks is een van de weinigen die al in het bezit is van de 3D bodyscanner. Het gebruik van de scanner zit nog in de testfase, maar lijkt zijn beloftes waar te maken. De verwachting is dan ook dat meerdere modeketens zullen volgen.

Er zijn duurdere winkelketens die ook gebruik maken van soortgelijke bodyscans, maar zij gebruiken het vooral om kleding op maat te maken. De bodyscanner van Peacocks helpt klanten alleen bij het vinden van de bestpassende kleding die al in de schappen ligt en niet meer vermaakt hoeft te worden, zo meldt Daily Mail.