Op Cosmopinie is iedere dag beautynieuws te vinden. De huid kan gepeeld worden door onder andere chemische exfolianten, die de dode huidcellen losweken, waardoor nieuwe huid naar het oppervlak komt. Een minder bekend voorbeeld van een chemische exfoliant is LHA.

LHA, voluit (Beta) LipoHydroxy Acid maar ook te herkennen aan de INCI-naam Capryloyl Salicylic Acid, is een ester van het bekende Beta Hydroxy Acid, oftewel salicylzuur. Net als de bekendere AHA's en BHA's lost deze chemische exfoliant de 'lijm' in de bovenste laag huid op die de huidcellen bij elkaar houdt. Hierdoor laten dode huidcellen los, met een frissere teint en het voorkomen van verstopte poriën tot resultaat.

Hierbij hebben BHA en ook LHA het voordeel dat ze 'lipofiel' (oplosbaar in vet) zijn en daardoor de porie kunnen binnendringen en weken daar de samenklonterende dode huidcellen die de porie kunnen blokkeren los. Dit maakt BHA en LHA effectieve zuren voor de behandeling van mee-eters en acne.

Minder puistjes

Naast het deblokkeren van de poriën remt LHA ook de groei van bacteriën, welke beschadigd worden door het lipohydroxyzuur. Uit tests (pdf) van het bedrijf achter cosmeticamerk La Roche Posay bleek dat al bij een concentratie van 0,3 procent LHA puistjes zichtbaar minder en kleiner waren na één maand gebruik.

In een andere klinische test (overigens gesponsord door dezelfde fabrikant) werd 5 procent benzoylperoxide - een veelgebruikt middel tegen acne - vergeleken met een 0,3 procent LHA oplossing, bij dagelijks gebruik gedurende 12 weken. Beide middelen bleken ontstekingen met bijna 50 procent te verminderen. LHA kan dus een alternatief bieden voor benzoylperoxide.

Ander voordeel van LHA is dat het als toevoeging aan formules met AHA of BHA de werking daarvan bevordert. LHA is veilig in gebruikt, mits er zonbescherming wordt gebruikt bij blootstelling aan UV-licht, omdat hydroxyzuren de huid zo'n 50 procent gevoeliger maken voor de zon.

Gerencenseerde producten met LHA

La Rocher Posay Effaklar K – beoordeling: 3.6 uit 5