UTRECHT - Lingerieketen Sapph maakt inbreuk op de auteursrechten van lingerieontwerpster Marlies Dekkers door beha's te produceren met bandjes boven de cups.

Tot dat oordeel kwam de rechter in Utrecht woensdag in de rechtszaak die Marlies Dekkers tegen Sapph aanspande.

Sapph moet onmiddellijk stoppen met het maken van de betreffende lingerie en een schadevergoeding betalen aan Dekkers. Hoe hoog die is, is nog niet bekend.

Diverse ontwerpen van Dekkers zijn zo oorspronkelijk dat ze worden beschermd door het auteursrecht, aldus de rechtbank.

Bandjes

Dat geldt vooral voor de beha’s met bandjes boven de cups. Van de tien beha’s en drie slips van Sapph die de rechtbank beoordeelde, leken vier beha’s en één slip te veel op producten van Dekkers.

De rechtbank sommeert Sapph om onmiddellijk te stoppen met het maken van inbreuk op de auteursrechten van Marlies Dekkers. Mocht het bedrijf zich daar niet aan houden, moet het een dwangsom betalen van maximaal 5 miljoen euro.

Vergoeding

Sapph moet inzicht geven in de door haar behaalde winst met deze vijf producten.

Het lingeriebedrijf moet de schade vergoeden die Dekkers daardoor heeft geleden of de winst afdragen die het maakte met de verkoop van de betreffende lingerie. De keuze is aan Dekkers. De hoogte van het schadebedrag moet in een nadere procedure nog worden bepaald.

Dekkers vs Sapph

De zaak loopt al enkele jaren. In juni 2008 sommeerde Marlies Dekkers haar concurrent om tienduizenden bh's en slipjes uit de winkel te halen. Aangezien Sapph niet aan de eis voldeed, werd de gang naar de rechter ingezet. De uitspraak werd enkele keren uitgesteld.

Rob Heilbron, marketeer bij Sapph zei begin dit jaar tegenover NUzakelijk: "Ik denk dat het een moeilijke kwestie is en dat de rechters daar ook achter zijn. Ik dacht ook altijd dat Marlies Dekkers de bandjes-trend bedacht had, maar die bandjes blijken al sinds de jaren dertig te bestaan."

Reactie

Marlies Dekkers laat weten met een gevoel van vreugde de uitspraak te hebben vernomen. "Het is fijn te weten dat je als kunstenaar beschermd wordt door auteursrecht."

Zij wijst erop dat haar ontwerpen de schoonheid van de vrouw benadrukken, terwijl Sapph met hun kopieën de vrouw als lustobject neerzet. "De schoonheid van de vrouw heeft gewonnen."

Rob Heilbron zegt tegenover NUzakelijk tegen de uitspraak in beroep te gaan met nieuw bewijsmateriaal dat de beha-bandjes boven de cup al langer bestaan dan in de ontwerpen van Marlies Dekkers.