Op Cosmopinie staan dagelijks artikelen over cosmetica-ingrediënten en -trends. Een ingrediënt dat vaak niet direct wordt geassocieerd met cosmetica maar daar wel degelijk voor wordt gebruikt is zout.

Er bestaan verschillende zouten, maar in de volksmond wordt met zout keukenzout bedoeld, op het ingrediëntenlijst te herkennen als sodium chloride of natrium chloride.

De meest populaire zoutsoort in cosmetica is waarschijnlijk zeezout, ofwel Maris Sal op de ingrediëntenlijst, waaronder zout uit de Dode Zee. Aan zout uit de Dode Zee, waarin naast natriumchloride ook magnesiumchloride en kaliumchloride zit, worden therapeutische eigenschappen toegekend. Zo is aangetoond dat veel eczeem- en psoriasispatiënten baat kunnen hebben bij baden in de uiterst zoute Dode Zee. Waaraan die werking precies is toe te schrijven is niet bekend.

Ook wordt (Dode) zeezout aangeprezen als natuurlijk cosmeticaingrediënt tegen onder andere acne. Anderzijds beweren anderen dat zout comedogeen is en de porien dus juist kan verstoppen en acne zo verergert.

Badzout

De meest bekende toepassing van zout als cosmetica ingrediënt is badzout. Omdat zout water basisch is zou een zout bad de huid ontzuren en daardoor ontspannen en spierpijn verminderen.

Ook vormt zout het hoofdingrediënt voor veel bodyscrubs, waarin de wat grovere zoutkorrels zorgen voor het abrasieve effect van een scrub. Maar ook in tal van andere cosmeticaproducten wordt gebruik gemaakt van zout, maar dan vaak in kleine hoeveelheden die dienen om de textuur van een product te verbeteren.

Nadelen

Nadeel van zout is dat het (in hogere concentraties) de huid gevoeliger kan maken voor UVB-straling wanneer het niet wordt afgespoeld. Desalniettemin is het een veilig ingrediënt voor gebruik op de huid.

Gerecenseerde producten met zout

zout

Lush Seanik shampoo bar – beoordeling: 4.4 uit 5

Clinique All About Eyes – beoordeling: 4.4 uit 5

Dove Men+ Care face & body shower gel – beoordeling: 4.5 uit 5

SeaLine Acno day & night cream – beoordeling: 4 uit 5