AMSTERDAM - Nederlanders denken dat er in Noord-Brabant en Limburg het meest 'goedemorgen' wordt gewenst, maar juist in de Noordelijke provincies gebeurt dat veel vaker.

Zes op de tien mensen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe zegt goedemorgen tegen iedereen die hij of zij 's ochtends tegenkomst, terwijl de meeste mensen denken dat in Brabant (26 procent) en Limburg (17 procent) het meest goedemorgen wordt gewenst. In de Randstad zegt slechts 38 procent tegen iedereen goedemorgen.

Het landelijke gemiddelde van mensen die iedereen een goede morgen wenst, is 47 procent. Zo blijkt uit onderzoek in opdracht van drinkontbijt GoedeMorgen! onder ruim 1.000 mensen.

Op een gemiddelde ochtend wenst de Nederlander negen personen een goede morgen. Bijna tweederde van de ondervraagden vindt het dan ook een kleine moeite en geeft aan dat het bijdraagt aan een goede sfeer.

Te weinig

Toch zegt de Nederlander tegen 31 procent van de mensen die hij of zij in de ochtend tegenkomt, geen goedemorgen. Ruim 60 procent vindt dat er te weinig goedemorgen wordt gewenst.

De belangrijkste oorzaak voor het uitblijven van een goedemorgenwens is een druk en gehaast leven. Daarnaast worden ook 'omdat ik die persoon niet ken', 'omdat ik die persoon niet mag' of 'omdat ik geen zin heb in contact' als redenen opgegeven.