AMSTERDAM - Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen vindt buikpijn en doorlekken de meest vervelende menstruatieproblemen.

Zo blijkt uit onderzoek naar menstruatieproblemen bij 500 vrouwen tussen de 35 en 50 jaar, uitgevoerd in opdracht van Hologic Benelux, ontwikkelaar, fabrikant en leverancier van diagnostische en medische apparatuur voor vrouwen.

Van de ondervraagden vindt 44 procent buikpijn het vervelendste menstruatieprobleem en 40 procent doorlekken. Menstruatieproblemen als hoofdpijn of migraine, stemmingswisselingen en meer dan 5 dagen ongesteld zijn,  worden door een derde van de vrouwen als meest vervelend bestempeld.

Eveneens hebben veel vrouwen last van puistjes, futloos haar en een opgezette buik tijdens de menstruatie. 

Overmatig bloedverlies

Ongeveer de helft van de Nederlandse vrouwen lijdt aan overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie. Bijna 30 procent van de vrouwen ziet dit als een medische aandoening waarvoor een oplossing moet worden gezocht.

Van de vrouwen die last hebben van hevig menstrueel bloedverlies, heeft nog maar 42 procent een oplossing gevonden. In de meeste gevallen heeft de huisarts of gynaecoloog geholpen bij het kiezen van de oplossing.

De meeste vrouwen kozen voor medicatie zoals de pil, 11 procent van de vrouwen namen een Mirena-spiraaltje. Een kleine 3 procent liet operatief de baarmoeder verwijderen en eveneens 3 procent van de vrouwen liet het baarmoederslijmvlies verwijderen.