DEN HAAG - De Deense kunstenares Nadia Plesner, die studeert aan de Amsterdamse Rietveldacademie, heeft woensdag een kort geding gewonnen dat zij had aangespannen tegen modehuis Louis Vuitton.

Plesner wilde met de rechtszaak onder de dwangsom uitkomen die de rechter haar eerder dit jaar oplegde.

Plesner gebruikt in een van haar kunstuitingen (exposities en website), tegen de zin van de modegigant, een tas die overeenkomsten vertoont met een ontwerp van Vuitton. Met het desbetreffende schilderij, Darfurnica (gebaseerd op Guernica van Picasso), wil de Deense aandacht vragen voor de humanitaire ramp in de West-Sudanese regio Darfur.

Plesner maakte het schilderij van een jongetje met een designtas in zijn hand, omdat zij zich wil verzetten tegen de vele berichten in de media over ''nikszeggende celebrities''.

Vrijheid van meningsuiting

De rechtbank in Den Haag bepaalde woensdag dat het belang van Plesner (vrije meningsuiting via haar werk) zwaarder weegt dan het belang van Vuitton (bescherming van eigendom). Het gebruik van Plesner van het ontwerp wordt door de rechtbank aangemerkt als functioneel en proportioneel.

Eerder werd bekend dat Plesner 5.000 euro per dag zou moeten betalen aan Vuitton. De dwangsom was inmiddels opgelopen naar een kleine 200.000 euro.