De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor de retro, maar ook eigentijdse polkadot.

Zomer 2011 staat in het teken van prints en in dat modebeeld mag ook de polkadot niet ontbreken. De bekende dot is bovendien niet meer alleen klassiek, maar juist flirty en zelfs edgy op momenten.

Dit gestippelde patroon was afgelopen eeuw voor het eerst een ware hit in de jaren ’50 toen de polkadot werd geprint op hooggesloten jurkjes met volle rokken. De polkadot toonde dat de jaren '50 toch een decennium was van kleur en optimisme na de zware oorlogsjaren. Ook leefde het motiefje nog eens op in de jaren ‘70 toen designers de polkadot zo mixte dat de stippel er wild en eigenzinnig uitzag.

Ook het najaarsseizoen is zich modebewust van de polkadot en dat is te zien in onder andere de creaties van Marc Jacobs. Jacobs combineert een dot zelfs met latex of kant, en toont zo aan dat een gestippeld stuk verre van een eendagsvlieg is.

Max Mara

Op de Max Mara catwalk trad de polkadot als voorname print naar voren in de vrij minimalistische lente/zomer collectie. De Max Mara show kreeg bovendien een meer bijzondere uitstraling door de toevoeging van wit leer, zomerse trenchcoats en zeker ook de polkadot.

De monochrome look staat bij Max Mara dit seizoen centraal en het gestippelde patroon is geïnterpreteerd op een vrij klassieke wijze. Vooral de van-top-tot-teen gestippelde outfit in de vorm van een lange en elegante trenchcoat is precies wat de Max Mara vrouw zal dragen dit seizoen.

Rebecca Taylor

De polkadot is absoluut retro en sluit perfect aan op de jaren ’70 trend die ook op de catwalk van Rebecca Taylor zichtbaar was. Transparante, zwarte bloesjes met kleine stippels werden gecombineerd met een subtiel gebloemd kledingstuk voor een zwierige uitstraling.

Ook een polkadot print op de maxi-rok mag bij Rebecca Taylor niet ontbreken en geeft een iets zoet gevoel aan de collectie. Ga á la Taylor bovendien voor zachte en vloeiende stoffen waardoor deze stippel verre van stijf oogt.

Style tips

Groot liefhebber van de trend is ook blogger Garance Doré die het advies geeft om vooral kleine met grote polkadots te mixen. Het gewaagde modevolkje gaat bovendien voor een lieflijk, zachtroze jurkje met polkadot motief in de mix met luipaardprint en leer.

Met de polkadot kunnen bovendien tal van stijlen gecreërd worden, zoals de iets androgyne look van Paul Smith. Smith combineert een paar vrolijke polkadots met een scherp gesneden blazer en iets mannelijke pantalon: een stijl die zo naar de eigen garderobe vertaald kan worden.

Trend Report: Polkadot