Maar liefst 64 jaar lang werd Koninginnedag gevierd op 30 april. Sinds het aantreden van koning Willem-Alexander kwam daar verandering in. Niet meer op de laatste dag van april kleurt Nederland oranje, maar al op 27 april. Wat is er sindsdien nog meer veranderd?

Koningin Juliana stond het liefst met de koninklijke familie op het bordes van Paleis Soestdijk, maar haar dochter Beatrix ging het land in om dichter bij de mensen te komen. Als eerbetoon aan zijn moeder hield Willem-Alexander dit element er ook in. Een aantal andere dingen veranderde hij wel.

Geen koekhappen meer

De eerste keer Koningsdag in 2014 bracht de koninklijke familie door zoals het dat tijdens de regeerperiode van koningin Beatrix ook deed. Het jaar daarna werd Koningsdag ‘nieuwe stijl’ geïntroduceerd. De dag is nu meer gericht op inhoud en minder op plat vermaak. Het koekhappen en de Hollandse spelletjes hebben plaats moeten maken voor een Grande Parade en andere moderne elementen.

Tijdens Koninginnedag werden altijd twee plaatsen bezocht. Sinds 2015 staat er één gemeente met een centrumfunctie op het programma. Ook het bedrijfsleven speelt een grotere rol op deze dag dan voorheen.

De koning wil dat de sterke punten van de regio benadrukt worden en lokale bedrijven een kans krijgen om zich te presenteren tijdens een Grande Parade. De parade dient als een ‘modern defilé’. 

In 2015 werd dit door Dordrecht ingevuld met een botenparade. Verder is elke gemeente vrij in het bepalen van het programma.

Oude generatie blijft thuis

Twee jaar geleden, bij Koningsdag in Amstelveen en De Rijp, waren de dochters van Willem-Alexander en Máxima er voor het eerst bij. Daarmee vond er een wisseling van de wacht plaats. De oudere generatie royals, prinses Beatrix, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, maakten plaats voor de jonge prinsesjes. 

Blijf op de hoogte, neem een abonnement op Vorsten!