Zeker tien mensen zijn maandag om het leven gekomen toen twee helikopters in Argentinië kort na het opstijgen op elkaar botsten. Onder de doden zijn drie Franse topsporters.

Muffat (25) won goud op de 400 meter vrije slag bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen, Vastine (28) behaalde brons in 2008 in Beijing. Arthaud (57) werd beschouwd als een van de beste zeilsters ter wereld. 

De Franse president Francois Hollande toonde zich in een verklaring "immens bedroefd". 

Volgens de Franse autoriteiten gebeurde het ongeval terwijl werd gefilmd voor een survivalprogramma van de Franse zender TF1.

Niemand zou de botsing hebben overleefd. Acht doden zouden uit Frankrijk komen. De twee andere slachtoffers zouden piloten uit Argentinië zijn.

Onderzoek

Het ongeluk gebeurde bij de plaats Villa Castelli in de provincie La Rioja, ongeveer 1.170 kilometer ten noordwesten van hoofdstad Buenos Aires.

De minister van veiligheid Cesar Angulo zei in een verklaring op televisiezender TN dat een onderzoek gaande is naar de oorzaak van het ongeluk. De weersomstandigheden waren goed ten tijde van de crash.

De sporters namen deel aan opnamen voor de reality show Dropped, een survivalprogramma dat in verschillende Europese landen populair is. De ploeg was zondag in Villa Castelli neergestreken, waar eerdere versies waren opgenomen voor Zwitserland en Denemarken, zei burgemeester Andres Navarrete. 

Video: Beelden van de helikoptercrash

Beelden helikopterbotsing Argentinië
Beelden helikopterbotsing Argentinië

Verbijsterd

Een andere deelnemer aan het TF1-programma reageerde verbijsterd op het ongeval. ''Ik treur voor mijn vrienden. Ik tril. Ik ben geschokt. Ik kan de juiste woorden niet vinden'', twitterde de voormalige Franse voetballer Sylvain Wiltord.

Ook de Nederlandse ambassade in Frankrijk reageerde dinsdagochtend bedroefd. ''Onze condoleances voor de Fransen en sporters die zijn overleden bij de crash in Argentinië'', twitterde plaatsvervangend ambassadeur Jan Willem Beaujean. De Nederlandse ambassade herhaalde die tweet direct.

Zwemwereld reageert geschokt op tragische dood Muffat