Stefan Kraft heeft zich maandag op de grote schans van Oberstdorf de sterkste getoond in de openingswedstrijd van de Vierschansentournee.

De Oostenrijkse skispringer landde bij zijn eerste poging na 136,5 meter. Bij zijn tweede sprong kwam hij iets minder ver: 129. Het betekende niettemin zijn eerste wereldbekerzege.

Krafts puntentotaal van 291,9 was meer dan genoeg om zijn landgenoot Michael Hayböck, die de ski's na 137,5 respectievelijk 132,5 meter aan de grond zette maar minder waardering kreeg (285,0), voor te blijven.

De Sloveen Peter Prevc (283,9) eindigde als derde vóór de Pool Kamil Stoch, de olympisch kampioen van Sotsji. De Pool onderging een enkeloperatie maar is hard op weg zijn topvorm van begin dit jaar te hervinden. 

Prevc was zaterdag de beste in de kwalificatie. De organisatie zag zich een dag later genoodzaakt de wedstrijd te staken wegens de gevaarlijk harde wind. Bij de herkansing was de aanhoudende sneeuwval hinderlijk maar geen spelbreker.

Slachtoffers

Toch maakten de omstandigheden slachtoffers. De Zwitser Simon Ammann, de winnaar van vorig jaar, kwam nu in het klassement niet voor door een val in de eerste manche. Hij sloeg na een vlucht van 133 meter over de kop en gaf op. 

Thomas Diethart, die de titel in de Vierschansentournee verdedigt, stelde vooral teleur. De Oostenrijker werd slechts 27e.

Het befaamde evenement wordt op nieuwjaarsdag traditiegetrouw voortgezet in Garmisch-Partenkichen. Daarna verhuist het wintersportcircus naar Oostenrijk: Innbruck (4 januari) en Bischofshofen (6 januari).