De Nederlandse hockeyers hebben dinsdag bij de Champions Trophy in Bhubaneswar verrassend verloren van India, de nummer negen van de wereldranglijst. 

Oranje ging tegen het nog puntloze gastland pijnlijk met 3-2 onderuit. De ploeg van bondscoach Max Caldas eindigde niettemin op de eerste plaats in poule B, met een wedstrijd tegen Pakistan donderdag in de kwartfinales tot gevolg.

Voor interim-bondscoach Roelant Oltmans van India kwam de stunt in het uitverkochte stadion net op tijd.

Na twee nederlagen was de kritiek groot op de voormalige keuzeheer van Oranje, die vlak voor het begin van de Champions Trophy als tijdelijke vervanger aantrad van de Australiër Terry Walsh. Na het achtlandentoernooi gaat Oltmans als technisch directeur van India op zoek naar een nieuwe bondscoach.

Het eerste serieuze doelgevaar ontstond in het tweede kwart nadat Martijn Havenga een strafcorner had veroorzaakt. Doelman Pirmin Blaak, die voor de tweede keer in India de voorkeur kreeg boven Jaap Stockmann, stopte de korte hoekslag onreglementair waarna de thuisploeg bij de tweede poging faalde in de uitvoering.

Kort voor de rust mocht ook Mink van der Weerden voor de eerste keer aanleggen vanaf de kop van de cirkel. De specialist van Oranje-Zwart zwiepte de bal hard op de lat.

Bolle kant

Na de pauze opende Sunil Sowmarpet vrij snel de score van dichtbij. Dat leek hij met de bolle kant van de stick te doen en dat is niet toegestaan. Een Nederlandse oproep aan de videoscheidsrechter haalde echter niets uit. Het doelpunt werd daarom goedgekeurd.

Van der Weerden bracht Oranje amper twee minuten later al weer langszij uit zijn derde strafcorner. In het begin van het vierde en laatste kwart kwam India via een treffer van Manpreet Singh opnieuw op voorsprong, met dank aan de rammelende defensie van Oranje.

Tot ergernis van Caldas en vreugde van Oltmans leverde ook de derde strafcorner van India succes op. Meer dan een doelpunt van Van der Weerden zat er nadien voor Oranje niet meer in: 3-2.

Overzicht: standen en programma Champions Trophy

Caldas kritisch: 'We hebben van onszelf verloren' | Interim-bondscoach Oltmans zelf ook verrast door zege India