De Nederlandse volleybalsters treffen komend jaar Italië, Polen en de winnaar van een play-off tussen Frankrijk en Slovenië in de poulefase van het EK in eigen land en België.

Dat heeft de loting in Antwerpen woensdagmiddag uitgewezen. Nederland speelt zijn wedstrijden in de groepsfase in Apeldoorn.

Italië bereikte twee jaar geleden de kwartfinales op de Spelen in Londen en staat vijfde op de wereldranglijst. Polen is 28e op die rangschikking, elf plekken onder Nederland.

De winnaar van elke groep plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinales, de nummer twee en drie belanden in een tussenronde.

"Een mooie en uitdagende loting", oordeelde bondscoach Gido Vermeulen. "Vooral Italië is lastig. De halve finale halen is ons doel, misschien komen we België wel tegen in de knock-outfase."

Stevig

Toernooidirecteur Peter Blangé sprak van een stevige loting. "Vooral de wedstrijd tegen Italië wordt een kraker; een team met een enorme historie. Veel Nederlandse speelsters komen uit in de Italiaanse competitie. Ook van Polen mag het nodige worden verwacht; volleybal is daar immers de grootste sport.''

Het toernooi wordt tussen 26 september en 4 oktober 2015 afgewerkt in Rotterdam, Apeldoorn, Eindhoven en Antwerpen. De finale is in Ahoy Rotterdam.

Een jaar geleden eindigde Nederland als negende op het EK. Rusland veroverde toen de titel.

Poule A (locatie: Apeldoorn)
Nederland
Italië
Polen
Frankrijk/Slovenië

Poule B (Antwerpen)
België
Turkije
Hongarije
Azerbeidzjan/Slowakije

Poule C (Rotterdam)
Kroatië
Rusland
Bulgarije
Oekraïne/Wit-Rusland

Poule D (Eindhoven)
Duitsland
Servië
Roemenië
Tsjechië