Ondanks gemor van bijvoorbeeld oud-technisch directeur Cor van der Geest houdt judobond JBN vast aan een nieuwe structuur met één of hooguit twee topsportlocaties.

Dat meldt voorzitter Willem Jan Stegeman donderdag tijdens een persconferentie in Alphen aan den Rijn. De huidige werkwijze met vier zogenoemde steunpunten is volgens Stegeman 'niet houdbaar'.

Van der Geest uitte vorige week in een open brief nog forse kritiek op het topsportbeleid van de judobond die in het project 'Judo 2.0' centralisatie nastreeft.

Volgens de Haarlemmer heeft het topjudo er juist baat bij dat de beste judoka's bij hun clubs een stimulans vormen voor de laag eronder.

Het bondsbestuur heeft er, mede op aandringen van sportkoepel NOC*NSF, uiteindelijk voor gekozen vanaf het najaar 2016 te gaan werken op maximaal twee locaties. "Beide opties lijken financieel mogelijk'', aldus Stegeman die weet dat de meeste direct betrokkenen een voorkeur hebben voor het handhaven van de bestaande situatie.

Ongenoegen

Zo liet Europees kampioen Kim Polling afgelopen zomer nog haar ongenoegen blijken over het feit dat een aantal topjudoka's in de nieuwe structuur wordt gedwongen van coach te veranderen.

"Ik vind het onvoorstelbaar dat een aantal judoka's die bij de top van Nederland en zelfs bij de top van Europa en de wereld behoren, ineens moeten veranderen van coach. Al jaren laten zij zien dat zij prestaties kunnen leveren door te trainen bij de coach waar zij zelf voor hebben gekozen", meldde ze destijds op haar website.

De inmiddels ontslagen technisch directeur Ben Sonnemans ging uit van één werkplek op Papendal, mede ingegeven door de wens van NOC*NSF.

In de donderdag toegelichte plannen is dus in ieder geval de ruimte opengehouden tot twee topsportlocaties te komen, mits ze gekoppeld zijn aan zogenoemde CTO's, centra voor topsport en onderwijs.

Geen knieval

"Ik zie het niet als een knieval. We luisteren en nemen kritiek op onze plannen serieus'', meldt Stegeman bij de NOS. "Een aantal mensen zal nog steeds teleurgesteld zijn maar de huidige situatie is voor de bond niet overeind te houden.''

Voordat de keuze voor één of twee topsportcentra volgend jaar mei concreet wordt, moet eind volgende maand eerst de bondsraad nog akkoord gaan met het voorstel van het bestuur.

Stegeman: "Het is cruciaal voor het topjudo in Nederland. Ik heb er alle vertrouwen in dat de bondsraad inziet dat dit de beste keuze is.''

De voorzitter herhaalt dat hij niet verrast was door de scherpe brief van Van der Geest. "Ik vind de toon die hij gebruikt wel jammer, dat hij zo op de man speelt."

Cor van der Geest haalt hard uit naar judobond en NOC*NSF | Lees de volledige open brief van Cor van der Geest