De Nederlandse dressuurploeg heeft dinsdag bij de Wereldruiterspelen in Caen brons veroverd in de landenwedstrijd.

De formatie van bondscoach Wim Ernes eindigde met een score van 227,400 procent achter Duitsland (241,700) en Groot-Brittannië (231,343).

De Nederlandse ploeg bestond uit Adelinde Cornelissen, Edward Gal, Diederik van Silfhout en Hans Peter Minderhoud.

De Oranje-equipe was titelverdediger in Normandië. Gal reed vier jaar geleden in Kentucky nog op Totilas. De superhengst werd verkocht naar Duitsland, maar kon door een blessure in Caen niet aantreden. Ook zonder Totilas bleek goud haalbaar voor de Duitse ploeg.

De Nederlandse formatie werd in de aanloop naar de Wereldruiterspelen geplaagd door kwetsuren van Undercover, het eerste paard van Gal, en Kingsley Siro van Daniëlle Heijkoop. Door deze tegenvallers was Nederland ditmaal niet favoriet voor het goud, maar bondscoach Ernes dacht vooraf dat een medaille nog wel degelijk mogelijk was. Hij kreeg dinsdag gelijk.

Tevredenheid

Van Silfhout, die Heijkoop in Caen verving, maakte maandag een indrukwekkend debuut. Hij opende met zijn paard Arlando voor de Oranje-equipe de landenwedstrijd met een score van 73,414 procent. "Ik heb voor mijn gevoel eruit gehaald wat er op dit moment in zit", sprak Van Silfhout voldaan.

Minderhoud bracht als tweede dressuurruiter van Nederland een medaille in zicht. De 40-jarige Harskamper legde op zijn paard Glock's Johnson een proef af die de jury waardeerde met een score van 74,357 procent. Daarmee belandde Oranje op de tweede plaats na de eerste dag, achter het favoriete Duitsland dat met Kristina Sprehe (Desperados/78,814) en Fabienne Lütkemeier (Dagostini/73,588) sterk begon.

Gal moest dinsdag als derde ruiter op zijn reservepaard Glock's Voice genoegen nemen met een score van 72,414. "Het is zijn eerste grote kampioenschap, dus het was voor hem vrij nieuw allemaal. Toch denk ik dat hij het naar omstandigheden goed heeft gedaan", gaf Gal te kennen. Zijn resultaat werd als slechtste score van Oranje geschrapt.

Dankzij Cornelissen belandde Nederland toch nog op het podium. De amazone kreeg voor haar optreden met haar zeventien jaar oude paard Parzival een waardering van 79,629 procent.

Olympische norm

Technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF was heel snel met zijn gelukwensen na het brons. Het team van Ernes voldeed met de derde plaats aan de olympische kwalificatie-eisen van NOC*NSF voor deelname aan de Olympische Spelen van Rio 2016. "Als eerste Nederlandse sporters. Een knappe prestatie", liet Hendriks via Twitter weten.

Technisch directeur Maarten van der Heijden van de Nederlandse hippische sportfederatie (KNHS) reageerde eveneens trots en verheugd op het brons voor Oranje. "De formele voordracht voor kwalificatie zal binnenkort door de KNHS bij NOC*NSF worden ingediend", gaf hij te kennen.