Dafne Schippers, Jamile Samuel en Churandy Martina hebben donderdag de finale bereikt van de 200 meter tijdens de EK atletiek.

Schippers kwam in de tweede halve finale in 22.48 als eerste over de streep, wat goed genoeg is voor de eindstrijd.

De Britse Bianca Williams (22,91) eindigde als tweede achter Schippers. De 22-jarige Utrechtse veroverde woensdag al het goud op de 100 meter sprint. 

Schippers was verbaasd over het machtsvertoon dat ze etaleerde in de halve finales van de 200 meter bij de EK atletiek. ''Ik had gedacht dat die Engelse (Williams) wel naast me zou komen, maar ik zag niets en kon zelfs rustig om me heen kijken op de laatste meters.''

''De bocht ging zoals het moet en op het rechte stuk hoefde ik niet eens voluit te gaan. Dat moet ik bewaren voor de finale. Als ik dan lekker kan doortrekken, kunnen er mooie dingen gebeuren'', aldus de atlete.

Samuel

Jamile Samuel bereikte ook de finale in Zürich door als tweede over de streep te komen in de derde halve finale. Alleen de Britse Jodie Williams was met 22,90 sneller.

Van de acht atletes die vrijdag om de medailles gaan strijden was de Amsterdamse wel de langzaamste.

Samuel strandde woensdag nog in de halve finales van de 100 meter.

Martina

Bij de mannen kan Churandy Martina vrijdag zijn titel verdedigen op de 200 meter. De sprinter van Curaçao liep donderdagavond de finale binnen na zijn beste race van dit jaar.

Hij eindigde in zijn halve finale als tweede in 20,40 seconden. De Brit Adam Gemili was sneller in 20,23.

De 30-jarige Martina zint op eerherstel. Hij slaagde er woensdag niet in de finale te bereiken van de 100 meter. De geboren Antilliaan veroverde twee jaar geleden in Helsinki de gouden medaille op de 200.