Eelco Sintnicolaas staat na het ochtendprogramma van de tienkamp op het EK atletiek in Zürich vijfde.

De Dordtenaar verzamelde in Zürich over de eerste drie onderdelen 2600 punten, 44 minder dan leider Arthur Abele. Pelle Rietveld komt met een negentiende plek en 2372 punten voorlopig niet in het stuk voor. 

Sintnicolaas werd op de 100 meter gedeeld derde. De Europees indoorkampioen sprintte op het openingsnummer naar de derde tijd in 10,90.

Twee Duitsers waren rapper; Rico Freimuth (10,71) en Kazmirek (10,75). Rietveld zette met 11,07 de achtste tijd neer.

Bij het verspringen deed Sintnicolaas goede zaken. Hij kwam op het tweede onderdeel tot een afstand van 7,65 meter, een evenaring van zijn persoonlijk record. 

Alleen de Duitser Kai Kazmirek kwam verder met 7,68. De Europees indoorkampioen van 2012 steeg door zijn goede prestatie naar de tweede plaats in de tussenstand achter Kazmirek. Rietveld noteerde een afstand van precies 7 meter.

Kogelstoten

Het kogelstoten (14,28 meter) ging Sintnicolaas vergeleken met zijn concurrenten iets minder af. De Nederlander werd twaalfde. Hij zakte daardoor naar de vijfde plaats in het klassement. Rietveld noteerde een afstand van 13,75 meter.

"Het gaat gewoon goed. Mijn enkel voelt niet helemaal super, maar ik had er geen last van bij het verspringen. Dat nummer ging juist erg lekker. Het gevoel dat ik in de trainingen had, wordt hier bevestigd", stelt Sintnicolaas.

Rietveld is minder tevreden. ''Het gaat bepaald niet op de automatische piloot. Ik zoek naar het goede gevoel, want tot nog toe regeert de middelmatigheid', zei de 29-jarige atleet uit Zoetermeer. ''Maar vanuit een achterstand terugkomen is wel leuk om te doen.''

De tienkampers komen later dinsdag in het avondprogramma nog tweemaal in actie: op het hoogspringen en de 400 meter.

Hassan

Sifan Hassan plaatste zich met gemak voor de finale van de 1500 meter. De Nederlandse atlete van Ethiopische afkomst won haar serie in een tijd van 4.09,55.

Ze was daarmee de snelste van alle deelneemsters aan het middenafstandnummer. Hassan nam in de laatste ronde de koppositie en stond deze niet meer af.

Maureen Koster redde het niet. De Boskoopse eindigde als zevende in haar serie in 4.15,11. Die tijd was te langzaam voor een plek in de finale, die op vrijdag wordt gelopen.

Schippers

Dafne Schippers heeft meteen laten zien dat ze tot de medaillekandidaten behoort op de 100 meter. De Utrechtse favoriete plaatste zich eenvoudig voor de halve finales. Ze won haar serie in 11,10.

Schippers is naar de EK afgereisd als aanvoerster van de Europese ranglijst. Ze liep deze zomer 11,03, een Nederlands record.

Jamile Samuel drong ook door tot de halve finales. De Amsterdamse sprintster moest er wel hard voor werken, maar haar vierde plaats in de serie was precies genoeg. Haar tijd van 11,46 lag ruim boven haar persoonlijke toptijd van 11,12.

Bonevacia

Leemarvin Bonevacia bereikte de halve finales van de 400 meter. De atleet van Curaçao eindigde in zijn serie als tweede in 45,65 en plaatste zich daarmee rechtstreeks voor de volgende ronde.

Bonevacia maakte deze zomer indruk met zijn Nederlands record van 45,41. Hij liep na 28 jaar de tijd van Arjen Visserman uit de boeken. De halve finales van de 400 meter zijn woensdag.

Bonevacia, die buiten het zomerseizoen in Puerto Rico woont en traint, liep van alle deelnemers aan de 400 meter de vierde tijd. De Rus Maksim Dildin kwalificeerde zich met 45,45 als snelste voor de halve finales.

''Ik liep de race zoals het moet. Goed aanzetten in de bochten en tempo vasthouden op de rechte stukken. Ik ben wat benauwd op de borst nu, maar dat is niet erg. De benen voelen goed, een plek in de finale moet mogelijk zijn.''

Bakker

Sharona Bakker liep in haar serie op de 100 meter horden naar de tweede plaats in 12,85 seconden.

Die tijd was een dik persoonlijk record en komt in de buurt van het belegen Nederlands record van Marjan Olyslager, die in 1989 12,77 liep. Bakker plaatste zich rechtstreeks voor de halve finales.

''Heerlijk. Het eerste stuk kan nog beter, maar voor de rest ging het bijzonder relaxt. Dat ik deze tijd al in de series loop, verbaast me wel'', zei Bakker na haar race. De atlete is eindelijk fit na lang blessureleed met haar achillespezen. ''Ik heb de laatste weken ideaal kunnen trainen en daar zie je hier het effect van.''

Rosina Hodde kwalificeerde zich ook voor de halve finales op dinsdagavond. Hodde eindigde weliswaar als vierde in haar serie, maar met haar 12,99 behoorde ze tot de tijdsnelsten.

Nadine Visser kwam net iets tekort. De pas 19-jarige specialiste op de meerkamp klokte met twee andere atletes exact dezelfde tijd: 13,12.

Die tijd leek even genoeg voor een halvefinaleplaats, maar bij nadere inspectie waren de duizendsten in het nadeel van de winnares van het brons bij de afgelopen WK voor junioren.

Schippers: 'De turbo ging er even op'

Hoe ziet het programma van dag 1 van de EK atletiek eruit?