Lieuwe Westra reed de hele Tour de France met een glimlach rond omdat zijn kopman Vincenzo Nibali onbedreigd de gele trui naar Parijs lijkt te brengen.

"Dit is wel het hoogtepunt van mijn carrière. Als we straks het geel binnen hebben en met zijn allen zitten te eten, kan het niet meer stuk", aldus de renner van Astana, die de Tour namens Vacansoleil-DCM al drie keer reed.

Volgens Westra is zijn kopman net als de ploeg geen enkele keer in de problemen geweest. "Alle groepen die wegreden waren goed. Het enige moment dat ik me kan bedenken is toen Thomas wegreed en die stond op 17 minuten. Als dat al een gevaar is."

De Fries beleefde zijn finest hour in de vijfde rit, toen Nibali op de kasseien zijn eerste slag in het klassement sloeg. "Dat is een sleutelmoment en toen heeft hij mede door mij het eerste verschil kunnen maken."

"Ik ben er heel blij mee dat ik er deel van heb uitgemaakt hoe hij de eerste tik uitdeelde aan zijn concurrenten."

Stratenmaker

Nibali leek geen enkel angstig moment te kennen deze Tour, voor Westra was dat anders. "De Tour is de grootste koers en daardoor mooi om te rijden, maar ik denk dat geen enkele prof het de fijnste wedstrijd vindt."

"Het is supergevaarlijk en levert veel stress op. Als we dan in die regen met zeventig kilometer per uur naar beneden vliegen, denk ik toch vaak: was ik maar stratenmaker gebleven. Ik ben daar geen held in."

Westra, een erkend tijdrijder, mocht zaterdag in de enige race tegen de klok van deze Tour eindelijk voor eigen succes gaan. "Dat was wel fijn. Ik heb lekker zonder stress kunnen rijden, al heb ik toch wel de grens een beetje opgezocht. Je kunt maar beter doorrijden, dan ben je er sneller vanaf."

Vorig jaar moest Westra in de slotetappe naar Parijs afstappen door ziekte. "Dat gaat me dit jaar niet gebeuren hoor. Toen zat ik in de één na laatste etappe al vlak voor de bezemwagen. Nu ben ik gelukkig niet ziek."

Terpstra: 'Persoonlijk geen goede Tour geweest'Langeveld: 'Thuiszitten had veel meer pijn gedaan'