Groot-Brittannië wil strengere regels invoeren voor buitenlandse bedrijven die Britse ondernemingen willen overnemen. 

Dat heeft minister van Economische Zaken Vince Cable zondag gezegd tegen de publieke omroep BBC.

Zo zullen buitenlandse bedrijven voortaan harde garanties moeten geven wat betreft behoud van werkgelegenheid en investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Zo moet worden voorkomen dat onderzoeksbanen en -budgetten naar het buitenland verdwijnen.

Directe aanleiding voor de uitspraken van Cable is de recente poging van de Amerikaanse farmaceut Pfizer om het Britse AstraZeneca te kopen. Volgens de minister hadden de Amerikanen wel toezeggingen gedaan, maar was onduidelijk of die wel bindend waren. Daarover mag in de toekomst geen twijfel meer bestaan, aldus Cable.

Ingrijpen

Daarom zullen desnoods boetes worden opgelegd als bedrijven hun beloftes niet nakomen, zei Cable. In het uiterste geval moet de overheid volgens de bewindsman kunnen ingrijpen, bijvoorbeeld als de financiële stabiliteit in het geding komt.

Uiteindelijk zag Pfizer overigens af van de overname van AstraZeneca. Het Britse bedrijf wees verscheidene biedingen, waarvan de hoogste 70 miljard pond bedroeg, van de hand. Daarop trokken de Amerikanen zich terug.