Dafne Schippers heeft zaterdag het stokoude Nederlands record van Nelli Cooman op de 100 meter verbroken en haar eigen Nederlandse record op de 200 meter aangescherpt.

De atlete werkte de afstand bij de Diamond League meeting in Glasgow af in 11,03 en was daarmee vijf honderdsten van een seconde sneller dan de toptijd van Cooman uit 1986.

Schippers liep de toptijd in het B-programma van de meeting in Schotland. Ze liet in de reeks de Amerikaanse atletes Tianna Bartoletta (tweede) en English Gardner (derde) achter zich. De Utrechtse liep nog nooit sneller dan 11,09.

De tijd van Schippers was in de A-finale goed geweest voor een tweede tijd. Die race werd door Michelle-Lee Ahye uit Trinidad en Tobago in 11,01 seconden gewonnen. De Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce werd in 11,10 tweede voor Murielle Ahouré uit Ivoorkust in 11,17.

200 meter

De 22-jarige Schippers verbeterde enkele uren later ook haar eigen Nederlandse toptijd op de 200 meter. De Nederlands atlete won in 22,34 en verbeterde zo haar oude record met één honderdste.

Schippers noteerde dit jaar ook al een nieuw Nederlands record op de zevenkamp (6545 punten).

"Ik ben zo blij met deze twee races'', reageerde de Utrechtse op de website van de internationale atletiekfederatie IAAF. "Natuurlijk was ik wel wat vermoeid na de eerste afstand, maar ik weet dat ik soms sneller kan lopen als ik vermoeid ben. Ik ben 22 en heb een Diamond League-wedstrijd gewonnen. Dat is niet normaal.''

Gaisah

Bij het verspringen greep Ignisious Gaisah net naast een ereplaats. De Ghanese Nederlander sprong 7,86 meter. De Amerikaan Jeff Henderson won met 8,21 meter, 23 centimeter verder dan zijn landgenoot Michael Hartfield, die tweede werd. De derde plaats was voor de Chinees Jianan Wang met 7,91 meter.