Het nieuwe leenprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft slechts een 'zeer klein effect' op de kredietverlening in de eurozone.

De recentelijk aangekondigde leningen jagen de groei in de muntunie waarschijnlijk niet aan. Ook brengen ze de arbeidsmarkt niet op gang, stelt kredietbeoordelaar Moody's donderdag.

De leningen, ook wel de targeted longer-term refinancing operations (tltro's), zijn volgens het kredietbureau vooral interessant voor banken in de zwakkere landen van de eurozone.

Zij zullen de kredieten echter vooral gebruiken om eerdere, bijna aflopende leningen bij de ECB te vervangen, zo verwacht een van de onderzoekers van Moody's.

Zware geschut

Het 'zware geschut' van de centrale bank zal de kredietverlening naar het bedrijfsleven en consumenten daarom ook niet op gang brengen, aldus de onderzoeker. Moody's verwacht daarom dat de langdurige leningen niet of nauwelijks bijdragen aan het verhogen van de nu nog erg lage inflatie in de achttien landen van de eurozone.

Voor de ECB was de lage inflatie juist de voornaamste reden om de leningen aan te kondigen. De inflatie in de eurozone kwam vorige maand uit op een half procent en dat is de centrale bank een doorn in het oog. De ECB wil juist dat de geldontwaarding net onder de twee procent uitkomt.